Elfogadhatatlannak tartja a Red Bull a Verstappen lázadása körül kialakult helyzetet

Forma-1, Max Verstappen, Sergio Pérez, Red Bull, Sao Pauló-i Nagydíj 2022, futam
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 13: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 leads Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 13, 2022 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Red Bull közleményben reagált arra, hogy Max Verstappen nem engedte el Sergio Pérezt a Sao Pauló-i Nagydíj végén. A bikások elfogadták a címvédő érvelését, az eset után elszabadult indulatokat viszont nem.

Puskaporos hangulatban ért véget a Sao Pauló-i Nagydíj a Red Bull háza táján, miután Max Verstappen nem engedte maga elé Sergio Pérezt a futam végén. A címvédő utána elárulta, hogy megvannak az okai, de csapattársa nagyon megorrolt rá, még úgy is, hogy a pontverseny szempontjából valószínűleg nem lesz jelentősége az ellenszegülésnek.

Reagált a Red Bull a brazíliai esetre Forrás: Getty Images/Getty Images/Chris Graythen

Azóta természetesen mindkét érintett, valamint Christian Horner, a bikások csapatfőnöke is nyilatkozott, arra viszont mostanáig kellett várni, hogy a csapat hivatalos közleményben reagáljon az incidensre. Ebben megvédték a holland versenyzőt, és más csapatrészekre hárították a felelősséget.

olvasható a közleményben. – Nem láttuk előre az utolsó körben kibontakozó helyzetet, és a futam előtt nem beszéltük meg a stratégiát erre a forgatókönyvre. Maxot sajnálatos módon csak az utolsó kanyarban tájékoztattuk a kérésünkről, hogy adja fel a pozícióját, anélkül hogy minden szükséges információt továbbítottunk volna. Mindez kellemetlen helyzetbe hozta Maxot, aki mindig is egy nyitott és fair csapatjátékos volt, mert kevés ideje volt reagálni, ami nem állt szándékunkban. A versenyt követően Max nyíltan és őszintén beszélt, mindkét versenyző számára lehetővé téve, hogy megoldják a fennálló problémákat vagy aggályokat. A csapat elfogadja Max érvelését. A beszélgetés személyes jellegű volt, és magánügy marad a csapaton belül, további kommentárokat pedig nem fűzünk hozzá.”

A közleményben feltűnő, hogy a Red Bull semmilyen módon nem próbálta cáfolni a szinte azonnal elterjedt elméletet Verstappen indítékairól. A holland média képviselői hamar előhozakodtak azzal, hogy a címvédő azért szegült ellen az utasításnak, mert Pérez szándékosan állt keresztbe a monacói időmérő végén.

Sőt, az elmúlt napokban egy másik teória is született. A Red Bull korábbi juniorpilótája, António Félix da Costa egy portugál televíziós műsorban azt mondta, hogy Verstappen azért sértődött meg Pérezre, mert utóbbi arra kérte, hogy ha úgy alakul, akkor adja át neki a mexikói győzelmet.

Igaz, ez az elmélet sokkal kevésbé tűnik reálisnak, mint amelyik a Monacói Nagydíjra vezeti vissza a feszültséget.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a közösségi médiában elszabadultak az indulatok, és számos gyűlölködő hozzászólás született. Ahogyan a sprintfutam kapcsán az Alpine, úgy most a Red Bull is kikelt az effajta megnyilvánulások ellen.

A pilóták rengeteg gyűlölködő üzenetet kaptak a közösségi médiában Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

„Az ezt követő események a közösségi médiában teljesen elfogadhatatlanok – szögezték le. – A Maxszal, Checóval, a csapattal és a családtagokkal szembeni online viselkedés sokkoló és elszomorító, és sajnos ez olyasmi, amivel nekünk mint sportágnak lehangoló rendszerességgel kell foglalkoznunk. Ennek nincs helye a versenyzésben vagy a társadalom egészében, és jobbnak kell lennünk. Végső soron ez egy sport, és azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk. Sajnálatosak a halálos fenyegetések és a gyűlölködő levelek. Mi a befogadást értékeljük, és biztonságos teret szeretnénk, ahol mindenki dolgozhat és élvezheti a sportágunkat. Véget kell vetni a gyalázkodásnak.”

Hozzá kell tenni, hogy Verstappen édesanyja is élen járt az elegánsnak nem mondható megnyilvánulások terén, még ha az ő esetében nem is gyűlölködésről volt szó. Sophie Kumpen egy azóta törölt Instagram-hozzászólásban kijelentette, hogy Pérez Monacóban megcsalta a feleségét, utalva arra, hogy a győzelmét követő buliban valóban elég közel került egy nőhöz, ami miatt később magyarázkodnia kellett.