Beszállna a Forma-1-be a milliárdos Hong Kong-i üzletember

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, rajt
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 20: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 and Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 lead the field into turn one at the start during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 20, 2022 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Beszállna a Forma-1-be a milliárdos Hong Kong-i üzletember, Calvin Lo, aki 2026-ra szeretne egy saját csapatot a száguldó cirkuszban. Ha ez nem jön össze, akkor egy tulajdonrésszel is beéri valamelyik istállóban.

Az RE Lee International nevű cég 46 éves biztosítási brókere a BBC-nek nyilatkozva meggyőződéssel állította, hogy a "csillagok kedvező állása" esetén 2026-ra képes lesz teljesíteni a szigorú feltételeket.

Leginkább egy saját csapat életre hívásában látna fantáziát, de amennyiben ez túl nagy falatnak bizonyulna, akkor azzal a megoldással is ki lesz békülve, ha egy istállóban jelentős tulajdonrészt tudna szerezni. Hogy melyik utat választja az "egy-két hónapon belül" kiderül, mondta.

"Minél előbb születik döntés, annál jobb. 2026 nagyon közel van, és mi addig szeretnénk valamit letenni az asztalra" - mondta határozottan a milliárdos.

Lo, akinek a magánvagyonát 1,7 milliárd dollárra becsüli a Forbes gazdasági magazin, elmondta, hogy bár régóta nagy rajongója az F1-nek, a befektetése tisztán üzleti jellegű lenne, azaz olyan, amitől hasznot remél.

- mondta. Azt is elárulta, hogy nem a beszálló tőke előteremtése a legnehezebb, hanem a csapat életképességének hosszútávú biztosítása.

Lo azt is elárulta, hogy jelenleg is van befektetése bizonyos csapatokban, de, hogy melyekben, azt nem mondta meg, nehogy megbüntessék.

Jelenleg 200 millió dollár a Forma-1-es "beugró" ára. Ez az összeg egy amolyan jóvátételi számlára kerül, amelyből az új érkező miatt kárpótolják a 10 régi csapatot. Hiszen az új beszáló miatt már 11 részre kell osztani a pénzdíjakat, azaz mindenkinek kevesebb jut.

Mindenesetre az F1-be belépni egyáltalán nem könnyű, a már bent lévők ugyanis nagyon nem akarnak újakat látni, attól tartva, hogy romlik a sorozat megítélése.

Az F1 legendás apa-fia párosa Mario és Michael Andretti például évek óta szeretne beszállni egy csapattal, de még ők sem tudták kijárni a licencet.

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.