Brundle: Alonso még mindig elég jó ahhoz, hogy világbajnok legyen

Forma-1, teszt, Bahrein 1. nap, Alonso, Alpine
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso is pictured in the pit during the first day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 10, 2022. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonsón nem fog a kor Martin Brundle, a Sky Sports szakértője szerint. Az expilóta úgy véli, manapság jobban tudnak érvényesülni az idősebb versenyzők a Forma-1-ben.

Fernando Alonso a maga 40 évével a mezőny korelnökeként fog nekivágni a hamarosan kezdődő 2022-es idénynek, ám a teljesítményén egyáltalán nem látszik meg, hogy már a negyedik X-et tapossa. A kétszeres világbajnok két év kihagyás után tavaly kimondottan azzal a céllal tért vissza az F1-be, hogy az erőviszonyok új szabályoktól várt átrendeződését kihasználva ismét felérjen a csúcsra. Martin Brundle, a Sky Sports expilóta szakértője szerint a spanyolon nem fog múlni.

Alonso továbbra is nagyon magas szintet képvisel Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

nyilatkozta Brundle, majd kifejtette, hogy ellentétben mondjuk a 80-as, 90-es évekkel, manapság az idősebb pilóták is nagyobb eséllyel rúgnak labdába (Nigel Mansell 39 évesen lett világbajnok, úgyhogy azért régebben sem volt ez lehetetlen). – [A jelenlegi idősebb pilóták] olyan jó állapotban vannak mentálisan, fizikálisan, a hidratálás és táplálkozás terén, hogy a kor jelentette akadály többé nem létezik.

Ezen felül tapasztaltak, ami különösen az ilyen nagy horderejű szabályváltozásoknál hasznos, mint a mostani. Szóval azt gondolom, hogy Fernando továbbra is egyike a legjobbaknak a rajtrácson."

Alonso jóval fiatalabb csapattársával is simán felveszi a versenyt, sőt Forrás: AFP/Franck Fife

Brundle Alonso mellett Sebastian Vettelről is említést tett, aki ugyan még csak 34 éves, de már szintén veteránnak számít.

Ez egy tökéletes átmenet. Kimi már túl volt a zeniten, és a végén alig várta, hogy kiszállhasson, ami a helyes döntés volt – utalt a tavaly visszavonult Räikkönenre. – Minden sportban így van ez, hogy jönnek a fiatal trónkövetelők, és szükség van az olyan világbajnok mércékre, mint Seb és Fernando."

Miután Alonsót szembesítették Brundle szavaival, a spanyol pilóta elmondta, szerinte az Alpine-nal is nyerhet.

„Nem, én remélem, hogy az Alpine-nal is lehetséges [a világbajnoki cím], úgyhogy nem értek egyet. Úgy gondoljuk, hogy talán lehet esélyünk az idei évtől bevezetett új szabályokkal. Egy rövid-középtávú programmal az Alpine képes lehet a világbajnoki címért küzdeni. Ezért vagyunk itt és ezért dolgozunk olyan keményen. Szerintem mindenkinek ott a lehetőség, az Alpine és a Renault-csoport pedig ezért van itt."

Az Alpine formája még képlékeny, de a győzelmekért egyelőre biztosan nem lesznek harcban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Más kérdés, hogy a francia alakulat egyelőre továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, és nem úgy tűnik, hogy az idei szezon elején akár csak a dobogós helyezésekért is harcban lehet.