Új pozíciót keres az FIA a leváltott Masinak

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Michael Masi, versenyigazgató
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 29: FIA Race Director Michael Masi talks on the phone in the Paddock before practice for the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 29, 2019 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az FIA elnöke elmondta, hogy az F1 korábbi versenyigazgatóját szeretnék megtartani a szervezet kötelékében. Létrehoznak egy új munkakört is a szabályalkotás javítására.

Az új szezon nyitányán a Forma-1 még mindig igen sokat foglalkozott a tavalyi eseményekkel, mert az FIA pont a Bahreini Nagydíjra időzítette a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj eseményeit boncoló jelentés közzétételét. Ebben elismerték, hogy az azóta leváltott Michael Masi versenyigazgató hibái vezettek a Max Verstappennek kedvező, Lewis Hamiltont hátrányba hozó, a vb-cím sorsát lényegében eldöntő döntésekhez.

A szövetség új elnöke, Mohammed bin Szulajm elárulta, hogy az ausztrál szakembertől nem kívánnak teljesen megválni, valamelyik területen szívesen számítanának a tudására.

Michael Masi Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Hálásak vagyunk a velünk töltött három évéért. Természetesen tárgyalunk vele, hogy az FIA kötelékében maradjon. Fontos tagnak tekintjük" – mondta.

A jelentés megállapította, hogy Masi jóhiszeműen és legjobb tudása szerint járt el a nehéz körülmények között, vagyis a szándékos manipuláció gyanúja nem merült fel, egyszerűen csak hibázott a nagy nyomás mellett.

Az idei szezontól Eduardo Freitas és Niels Wittich személyében ketten felváltva dolgoznak az F1 versenyigazgatójaként, továbbá számos egyéb intézkedést is bevezettek a folyamatok terén. Az első futamon nem történt különösebb vitát generáló eset.

Új tisztséget hoznak létre

Az FIA tudatta, hogy létrehoznak egy vadonatúj munkakört is sportigazgató címen. Egyelőre nem szellőztette meg a külföldi szaksajtó, van-e kiszemelt a pozícióra, de bárki töltse is be, a feladata az lesz, hogy a szabályok megalkotásának folyamatát és alkalmazását javítsa.

Javítani akarnak a versenyirányítás folyamatán Forrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

A Masi-féle botrányban szerepet játszott az egyik paragrafus nem teljesen egyértelmű megfogalmazása, és

a cél az, hogy az új tisztségviselő biztosítsa, hogy a sportszakmai és a műszaki előírásoknál ne forduljanak elő hasonló esetek.

Egy további munkakört is meghirdetnek jogi ügyekben való tanácsadáshoz.

Az FIA a jelentésében kitért arra, hogy a szabályok nagy részét a versenyigazgató alkotja meg, ami hozzájárult az egyre növekvő terheihez.