Kiderült, ki segít jobbá tenni az F1 szabályalkotását

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, rajt
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 27: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 leads Charles Leclerc of Monaco driving (16) the Ferrari F1-75 and the rest of the field at the start during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit on March 27, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A neves brit szaklap értesülése szerint Francois Sicard lesz a felelős többek között azért, hogy a Forma-1 szabályai egyértelműek legyenek. Eddig a DAMS versenycsapatnál dolgozott.

Az FIA nemrég bejelentette, új tisztséget hoz létre annak érdekében, hogy bizonyos feladatokkal ne az egyre túlterheltebb versenyigazgatónak kelljen foglalkoznia. Ezek közé tartozik a szabályok megalkotása és a vitatható értelmezésű részeinek kigyomlálása, a versenypályák licenszelési rendszerének felügyelete.

Az említett feladatokat átmenetileg szétosztották az együléses sorozatok felsővezetője, Peter Bayer, valamint az F1 új versenyigazgatói között,

de hamarosan ismét egy személy hatáskörében egyesülnek.

François Sicard a Formula Renault egyik versenyén Forrás: DPPI via AFP/Alexandre Guillaumot

Aki az Autosportinformációi szerint nem más, mint Francois Sicard lesz – ő jelenleg a DAMS istálló igazgatója, amely az F2-ben és Formula E-ben érdekelt, de korábban például sportkocsi versenyeken is részt vett.

Sicard 2012 óta dolgozik a DAMS kötelékében, a jelenlegi mezőnyből négy pilótával (Alexander Albonnal, Kevin Magnussennel, Nicholas Latifivel, Pierre Gaslyval) volt kapcsolata az istállónál. Korábban közreműködött az azóta megszűnt World Series by Renault sorozat létrehozásában és irányításában is.

A tervek szerint ő fogja felügyelni az FIA által irányított többi fontos utánpótlás-bajnokság (F2, F3, F4, Formula Regional) szabályrendszerét is.

Az Autosport beszámolója szerint több F1-es istálló sportigazgatójának neve is szóba került az új pozíció kapcsán, de egyikük sem volt elérhető. Nem véletlen, hogy körükben is zajlott a toborzás, hiszen az ebben a munkakörben dolgozók egyik feladata az, hogy a szabályokkal és a kihágásokkal kapcsolatos kérdésekben egyeztessenek az FIA-val és az istállójuk többi tagjával. Emiatt a szaksajtóban máris úgy hivatkoznak a várhatóan a Sicard által betöltött pozícióra, hogy az "F1 sportigazgatója".

A tisztség létrehozását elsősorban a tavalyi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon történt vitás események idézték elő. Sicard pénzügyi, és nem mérnöki területről érkezik, így elsősorban az operatív, és nem a műszaki előírások felügyeletéhez tud sokat hozzátenni a tapasztalatával.