A Ferrari új főnöke egyből komoly célokat tűzött ki a csapat elé

2022 Abu Dhabi Grand Prix Abu Dhabi Grand Prix,F1,Formula 1,race,sports Horizontal
ABU DHABI, UAE - NOVEMBER 20: Carlos Sainz of Ferrari competes during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, November 20, 2022. Mohamed Zarandah / Anadolu Agency (Photo by Mohamed Zarandah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Frederic Vasseur, a Ferrari új csapatfőnöke nem kertelt, amikor az olasz istálló 2023-as céljairól kérdezték.

Az 54 éves francia sportvezető leszögezte, a csapat számára egyértelműen az kell legyen a cél, hogy az idény végén ők adják a világbajnokot.

"Top csapatként nem lehet más célun, csakis a győzelem" - jelentette ki magabiztosan Vasseur, aki január 9-én kezdte meg a munkát a maranellóiaknál.

"Nem vághatunk neki úgy szezonnak, hogy a második hely is jó eredmény lenne, mert az azt mutatná, hogy nincs bennünk elég ambíció. Minden feltétel adott a jó és eredményes munkához, így csakis a győzelem lehet a célunk."

Vasseur magabiztos kijelentése merőben ellentéte a csapat éléről az előző idény végén távozó Mattia Binotto megnyilvánulásainak, aki mindig azzal mentegetőzött, hogy még sok munkára van szükségük, hogy utolérjék a legjobbakat.

Tavaly a Ferrari már versenyképesebbnek tűnt, hiszen Charles Leclerc az első három futamból kettőt megnyert, és korán 46 pontos előnyre tett szert a később világbajnok, Max Verstappen előtt. A folytatásban azonban az olaszokat számos technikai hiba mellett rossz taktikai döntések is hátráltatták, így már a szezon közepére elszálltak az esélyeik.

Vasseur elmondta, egyesével vizsgál meg minden ilyen hibát, hogy kiderítse vajon szervezeti, kommunikációs vagy döntési hiba vezetett a kudarchoz. Vasseur szerint általános problémát jelenthet, ha túl sokan vannak bevonva egy-egy döntésbe, mert az könnyen káoszhoz vezet. Ugyanakkor leszögezte, bízik a munkatársaiban, akiknek mindent meg fog adni, hogy a lehető legjobb munkát végezhessék.

A Ferrari két pilótájáról, azaz Leclercről és Carlos Sainzról azt mondta, hogy teljes mértékben egyenlő esélyekkel fognak nekivágni a szezonnak, de, ha úgy adódik, nem fog habozni, hogy bármelyiküknek előnyt adjon. A 2024 végén várhatóan visszavonuló Lewis Hamilton helyére a Mercedes által erősen csábított francia pilóta esetleges szerződéshosszabbításáról még korainak tartotta nyilatkozni.