Megbüntetnék a csaló pilótákat a Forma-1-es csapatfőnökök

Forma-1, Monacói Nagydíj, Sergio Pérez, Max Verstappen, Red Bull
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 29: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 on a formation lap in the rain during the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 29, 2022 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es csapatfőnökök szeretnének megoldást találni a piros zászlókat okozó kvalifikációs balesetekre, ezért felajánlották megoldásaikat egy olyan helyzetre, amely a versenyzők számára előnyös lehet.

Tavaly Sergio Pérez állítólag szándékosan ütközött a Monacói Nagydíj kvalifikációs edzésén. A monacói időmérő során Pérez megpördült a harmadik szakasz utolsó részében, ami miatt piros zászló következett, és a kvalifikációt idő előtt be kellett, hogy fejezzék. Ez a piros zászló minden versenyzőt megfosztott attól, hogy javítsanak az addig elért legjobb idejükön. A holland vb-címvédő Max Verstappen így a negyedik, míg csapattársa a harmadik helyről indulhatott a futamon. Pérez végül megnyerte a Monacói Nagydíjat, Verstappenben pedig maradt némi tüske a mexikói csapattársa miatt.

Sergio Pérez monacói esete nagy viharokat kavart Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Hasan Bratic

Most felmerült a kérdés, hogy a Forma-1-es versenyzőket büntetni kellene, ha a kvalifikáció során piros zászlót okoznak.

Carlos Sainz, a Ferrari pilótája utalt arra, hogy a szándékos balesetek sokkal gyakoribbak az Forma-1-ben, mint azt az emberek gondolnák, de hozzátette, hogy több intézkedést kellene hozni annak érdekében, hogy a versenyzők ne tudják kijátszani a szabályokat.

Az Forma-1-ben jelenleg nincsenek kifejezett szankciók a kvalifikáció során sárga vagy piros zászlót okozó versenyzők ellen, ami azt eredményezheti, hogy mások nem tudják befejezni a leggyorsabb körüket.

Többen is javasolták egy olyan szabály bevezetését, amely szerint a piros zászlót okozó versenyzőnek törlik az idejét, ez a szabály más bajnokságokban, például az IndyCarban is megtalálható.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown úgy véli, az IndyCar által elfogadott szabály egyszerű megoldás lehetne, amelyet azonnal be lehetne vezetni.

Mivel elrontottad valaki más körét, szerintem ez egy egyszerű megoldás, és azonnal be lehet vezetni" - mondta Zak Brown.

Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Az Alpine vezérigazgatója, Laurent Rossi szerint az Forma-1-ben felmerülhet egy extra idő szabály bevezetésének lehetősége is, amely lehetőséget ad a versenyzőknek, hogy befejezzék a gyors körüket.

Mindenesetre átfogó vizsgálatra van szükségünk, nem szabad túl gyorsan elítélni egy versenyzőt, vagy egy csapatot" - vélekedett Laurent Rossi.

Az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack is csatlakozott ahhoz a véleményhez, hogy nehéz büntetni egy versenyzőt anélkül, hogy bebizonyosodna, hogy szándékosan ütközött.

„Nincs fekete-fehér véleményem erről.

Szerintem tényleg esetről-esetre kell vizsgálnunk, elmenni a sporttanácsadó bizottsághoz, és talán megnézni az elmúlt 10 évet, ahol voltak helyzetek, mert elég gyorsan el lehet ítélni valakit előre, amikor nem volt jó" - tette hozzá Mike Krack.