Kiállítják Grosjean kiégett versenyautóját

auto auto-prix TOPSHOTS Horizontal F1 GRAND PRIX ACCIDENT-SPORT SMOKE
Haas F1's French driver Romain Grosjean (L) and Red Bull's Dutch driver Max Verstappen crash during during the Tuscany Formula One Grand Prix at the Mugello circuit in Scarperia e San Piero on September 13, 2020. (Photo by Luca Bruno / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Első alkalommal tekinthető majd meg egy madridi kiállításon az a Forma-1-es Haas versenyautó, mellyel Romain Grosjean emlékezetes balesetet szenvedett a 2020. november 29-i Bahreini Nagydíjon.

A francia versenyző nem sokkal a rajt után egy kisebb koccanás nyomán a pálya melletti szalagkorlátba csapódott, autója kettétört és kigyulladt.

Grosjean csodával határos módon majdnem sértetlenül megúszta az esetet, de 28 másodpercig a lángok között volt, ennyi időre volt ugyanis szüksége, hogy kiszabadítsa magát az ülésből és kimásszon a roncsból.

A most 36 éves pilóta bal kezén - melyet többször műtöttek - még mindig ott vannak az égésnyomok. Azóta már kiderült, hogy az autó becsapódás előtt mért utolsó sebessége 221 kilométer/óra volt, magánál az ütközésnél pedig 67 G-s erőhatást mértek a műszerek.

Grosjean elmondta: az úgynevezett utascella még mindig egyben van, és ott van rajta a HALO fejvédő szerkezet is.

tette hozzá a pilóta, aki azóta már visszavonult a Forma-1-től, az egyesült államokbeli IndyCar-sorozatban viszont még mindig versenyez.

A kettétört 2020-as Haas versenyautót eddig letakarva őrizték, Madridban viszont külön termet kap a kiállításon, melyen a balesetről eddig még nem látott felvételeket is bemutatnak majd.

A madridi kiállítás, amely az F1 történetét mutatja be, március 24-én nyílik meg.