Döntöttek Fernando Alonso dobogós helyezéséről

auto-prix Horizontal
Aston Martin's Spanish driver Fernando Alonso drives during the 2023 Formula One Australian Grand Prix at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 2, 2023. (Photo by WILLIAM WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elutasította a Forma-1-es Haas csapat Ausztrál Nagydíj utáni óvását, így eldőlt, hogy megmaradt a kétszeres világbajnok Fernando Alonso dobogós helyezése. 

Az Ausztrál Nagydíjon három körrel a leintés előtt piros zászlóval szakították félbe a futamot Kevin Magnussen balesete után. A tömegbaleset legnagyobb nyertese az amerikai Haas csapat volt, ugyanis Nico Hülkenberg a 4. helyre jött fel, Carlos Sainz 5 másodperces büntetése után pedig a harmadik helyet foglalta volna el. Az FIA azonban a már kiesők kivételével visszaállította az előző újraindítás előtti sorrendet, így Hülkenberget visszasorolták a hetedik helyre, míg Fernando Alonso, Lance Stroll és Sergio Pérez visszakapta az eredeti helyét a sorrend visszaállításával.

Fernando Alonso megtarthatja a harmadik helyét Forrás: AFP/Martin Keep

Az FIA a verseny után közölte, hogy a Haas óvást nyújtott a verseny hivatalos végeredmény ellen, azonban a szövetség hosszas mérlegelés után elutasította azt, így megmaradt az eredeti végeredmény. Az FIA azt írja, hogy a rendelkezésre álló adatokat tekintve a versenyigazgató helyesen járt el, ugyanis az utolsó pont, ahol meg lehetett határozni a sorrendet, az az utolsó rajtrácson volt - tekintettel az autók egymáshoz viszonyított helyzetéhez és a pályán történt eseményekhez.

A Haasnak tavaly volt már egy hasonló próbálkozása az Amerikai Nagydíj után, akkor Fernando Alonso és az Alpine ellen nyújtottak be óvást, mondván, egy baleset után a spanyolt veszélyes autóval engedték versenyezni. Akkor elsőre sikerrel jártak, ám formai hiba miatt utólag mégis törölték a kiszabott büntetést.