Vágólapra másolva!
Mind a tíz csapat megegyezett arról, hogy módosuljon a spintfutamos nagydíjak menetrendje, így akár már a soron következő Azeri Nagydíjon változhat az eredeti program.

A Max Verstappennek nem tetsző kezdeményezés szerint a sprinthétvégéken eddig megszokotthoz hasonlóan pénteken lenne egy szabadedzés és egy időmérő, ám a nyitónapi kvalifikáció nem a sprint, hanem a futam rajtsorrendjét állapítaná meg.

Ezen felül lenne szombaton egy második időmérő edzés az eddigi szabadedzés helyén, amelyen a néhány órával későbbi sprintre lehet kvalifikálni.

Az ötlet azért vetődött fel, mert a többség a sprintfutamos nagydíjakon vajmi kevés értelmét látta a szombati FP2-nek, hiszen azon legfeljebb a futamra lehetett tesztelni a gumikat.

Idén először április végén, Bakuban rendeznek sprinthétvégét Forrás: AFP/Hamad I Mohammed

Végül az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén már komolyabban foglalkoztak a problémával, és sajtóinformációk szerint

a 10 csapat már meg is egyezett az új lebonyolításban – igaz, még a vezetésnek is rá kell bólintania.

Ráadásul egyelőre a konkrét kidolgozást sem sikerült tökéletesíteni, ugyanis a szombat délelőtti időmérő konkrét formátumán még gondolkodnak a csapatok sportigazgatói. Felvetődött, hogy a két évtizede látott egykörös szétlövést alkalmazzák, de valószínűbb, hogy a most megszokott háromszakaszos lebonyolítás lesz a nyertes. A jelenlegi rendszerhez képest annyi módosítást terveznek, hogy

nem a mostani 18-15-12 perces lesz a Q1-Q2-Q3, hanem helyette 12, 10 és 8 perces lesz a három etap.

A rövidítés oka elsősorban a gumik és az erőforrások kímélése lenne.

A következő hetekben kiderül, hogy valóban alkalmazni fogják-e a tervezett módosítást. Ha igen, abban az esetben már április végén, Bakuban, az év első sprintfutamos hétvégéjén ezt a menetrendet láthatjuk majd.