Folytatódik az óriási botrány: kirúgták a német lap főszerkesztőjét az ízléstelen Schumacher-interjú miatt

Forma-1, Michael Schumacher, Mercedes, Belga Nagydíj, 2012
SPA FRANCORCHAMPS, BELGIUM - AUGUST 30: Michael Schumacher of Germany and Mercedes GP is interviewed by the media during previews to the Belgian Grand Prix at the Circuit of Spa Francorchamps on August 30, 2012 in Spa Francorchamps, Belgium. (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahogy arról beszámoltunk, óriási botrány tört ki Németországban, miután egy magazinban megjelent egy mesterséges intelligencián (AI) keresztüli interjú a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacherrel. Az interjú nagy port kavart a Forma-1 közösségében, így nem is annyira meglepő, hogy a Die Aktuelle bocsánatot kért a Schumacher-családtól, és azonnali hatállyal kirúgták a főszerkesztő Anne Hoffmannt.

A világtól elzártan élő német autóversenyzőről a baleset óta csak annyit lehet tudni, hogy súlyos agyi sérülése miatt nem képes az önálló életre.

Ehhez képest a Die Aktuelle című magazin hétfőn címlapon hozta a szenzációt: "Az első interjú" - harsogták nagy betűkkel a vidáman mosolygó bajnok portréja mellett.

Az önmagában szenzációnak számító tényt, miszerint Schumacher közel tíz év után megszólalt leszámítva az interjú aztán sablonkérdésekre adott sablonválaszokból állt.

Azt a tényt, hogy az interjút egy mesterséges intelligencia csinálta meg, a lap munkatársai csupán a cikk legvégén tüntették fel.

A lap most bocsánatot kért Michael Schumacher családjától, véleményük szerint ennek a cikknek

"igazából soha nem kellett volna megjelennie." Az eset miatt azonnali hatállyal kirúgták a főszerkesztő Anne Hoffmannt, aki egyébként 2009 óta látta el ezt a feladatot a német lapnál.

A Die Aktuelle igazgatója, Bianca Pohlmann hozzátette, hogy „a cikk egyáltalán nem felel meg az általuk jónak látott újságírás normáinak".

Michael Schumacher-interjúval próbálta átverni a német lap az olvasóit Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Vladimir Rys

Itt azonban még nem ért véget a történet, biztosan lesz folytatása,

mivel a Schumacher-család már jelezte, hogy jogi lépéseket terveznek a német magazin ellen az álinterjú megjelenése miatt.