Megszületett a döntés Carlos Sainz melbourne-i büntetése ügyében

Carlos Sainz
Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr walks on the pit lane ahead of the Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on March 19, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Elutasították a Ferrari Forma-1-es istálló fellebbezését Carlos Sainz Jr. büntetése ügyében, amelyet a spanyol versenyző az április 2-i Ausztrál Nagydíjon kapott azután, hogy összeütközött honfitársával, az Aston Martinnal versenyző Fernando Alonsóval.

A versenybírók kedden online hallgatták meg Sainzot és a Ferrari képviselőit, akik telemetriai adatokkal, valamint Sainz és más versenyzők tanúvallomásaival próbálták alátámasztani igazukat, de a

versenybírók nem találtak "jelentős és releváns új elemet", ami az öt másodperces időbüntetés kiszabásakor ne lett volna ismert. Ennek megfelelően elutasították az olasz csapat fellebbezését, Sainz büntetését pedig érvényben hagyták.

Carlos Sainz büntetése marad Forrás: AFP/Paul Crock

A 28 éves versenyzőt azután szankcionálták, hogy a melbourne-i futam végéhez közeledve az egyik állórajtos újraindítást követően ütközött Alonsóval.

Sainz negyedikként végzett a biztonsági autó mögött leintett versenyen, a büntetés miatt azonban hivatalosan 12. lett. A spanyol pilóta még a futam közben, amikor rádión értesítették a büntetésről, szinte könyörgött a csapatának, hogy győzzék meg a versenybíróságot az ítélet átgondolásáról, vagy legalább hallgassák meg őt a viadalt követően. Ez nem történt meg, a büntetést kiosztották, a Ferrari pedig négy nappal az Ausztrál Nagydíj után nyújtotta be a fellebbezést.

A maranellói istálló az első három idei futamon mindössze 26 pontot szerzett, ezzel negyedik a konstruktőrök vb-pontversenyében. Az egyéni versenyben Sainz 20 ponttal az ötödik, csapattársa, a monacói Charles Leclerc pedig hattal a tizedik.

A Forma-1-es idény jövő hétvégén Bakuban, a sprintfutamos Azeri Nagydíjjal folytatódik.