Horrorbalesetek, nézők közé repült kerék és utolsó körös dráma Amerikában

The 107th Running of Indianapolis 500 GettyImageRank3 Motorsport Driver - Occupation USA Indiana Indianapolis Winning Indianapolis 500 Photography Stock Car Racing Race Car Driver Indianapolis Motor Speedway Josef Newgarden NASCAR PersonalityInQueue Pensk
INDIANAPOLIS, INDIANA - MAY 28: Josef Newgarden, driver of the #2 PPG Team Penske Chevrolet, celebrates after winning the 107th Running of Indianapolis 500 at Indianapolis Motor Speedway on May 28, 2023 in Indianapolis, Indiana. James Gilbert/Getty Images/AFP (Photo by James Gilbert / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A táv második felében biztosan nem unatkoztak a nézők a legendás Indianapolisi 500 mérföldes verseny vasárnapi, 107. alkalommal kiírt futamán.

A 200 körös verseny eleje teljesen simán lezajlott, még sárga zászlós fázisra sem volt szükség. Ezután azonban egyre nőtt a feszültség, két alkalommal is a bokszutcában történt összeütközés. A hajrához közeledve úgy tűnt, a hazai botrányhős Santino Ferrucci, a tavalyi győztes Marcus Ericsson, a szintén svéd Felix Rosenqvist, és a kétszeres IndyCar-bajnok Josef Newgarden között dőlhet el a győzelem. Ám rengeteg megszakítás, köztük három piros zászlós fázis miatt aztán mégsem alakult ilyen simán a végjáték.

16 körrel a vége előtt Rosenqvist a falnak csapódott, a pályára visszapörgő autója pedig felborította Kyle Kirkwood autóját, amelynek a bal hátsó kereke kiszakadt és átrepült a kerítésen – szerencsére két lelátó közé, és noha ott is tartózkodtak emberek, egy parkoló autón kívül sérülés nélkül megúszta mindenki a balesetet.

Ezután átalakult az élmezőny, amit Pato O'Ward is ki akart használni, de a mexikói a falban kötött ki, mögötte pedig Agustín Canapino és Simon Pagenaud is összeütközött, így ismét jött a piros zászló. Canapinónak ráadásul az irányíthatatlan autója O'Wardéba is belecsúszott, majd a levegőbe repült.

Eztuán jött még egy megszakítás, így a legvégén a címvédő Ericssonnak egyetlen kört kellett volna kibírnia a élen az újraindítás után, ám a kör felénél Newgarden megelőzte őt, így a Penske hazai versenyzője nyerte a 107. Indy 500-at, karrierje során először nyerve a legendás pályán. A harmadik helyen Ferrucci végzett.