Még sosem osztott ki ilyen büntetést az FIA, megváltozott a befutó sorrendje

F1 Grand Prix of Canada GettyImageRank2 Motorsport Formula One Racing Driving UK Canada Quebec Montréal Leading Photography Sports Track Canadian Formula One Grand Prix Circuit Gilles Villeneuve PersonalityInQueue Oscar Piastri Lando Norris McLaren MCL60
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Oscar Piastri of Australia driving the (81) McLaren MCL60 Mercedes leads Lando Norris of Great Britain driving the (4) McLaren MCL60 Mercedes on track during the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2023 in Montreal, Quebec. Clive Mason/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE MASON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Lando Norris ugyan a 9. helyen ért célba a Kanadai Nagydíjon, egy ötmásodperces büntetésnek köszönhetően kicsúszott a pontszerzők közül. Az ítélet nem akármilyen okból született ellene.

A McLaren pilótája a verseny elején, a George Russell balesete miatt beküldött biztonsági autós fázis alatt követett el szabálytalanságot. Ekkor Norris a 8. helyen haladt, előtte csapattársa, Oscar Piastri volt. Azonban kettejük között nagyon kicsi volt a különbség, márpedig mindketten szerettek volna kerékcsere végett a bokszba menni időveszteség nélkül. Ekkor történt a szabálytalanság, pontosabban a sportszerűtlen viselkedés, ugyanis a Nemzetközi Sportkódex egyik pontját megsértve hátráltatta a mögötte haladókat.

Piastri, mögötte Norris és a többiek a biztonsági autós fázis alatt Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Clive Mason

„A biztonsági autós fázis során a pilóta lelassított, hogy távolságot hagyjon a csapattársa és maga között, ezzel

A Nemzetközi Sportkódex 12.2.2.I cikkelye meghatározza a versenyzés igazságosságával, a sportszerűtlen viselkedéssel vagy a verseny eredményének a sport szellemiségével ellentétes befolyásolásának vétségét" – áll a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) indoklásában.

Norris végül nem egy bokszkiállás során töltötte le az ötmásodperces büntetését, hanem utólag hozzáadták az eredményéhez, így a 9. helyett a 13. pozícióban zárt, és ezáltal Valtteri Bottasnak is jutott pont Montréalban.

A Forma–1 történetében "sportszerűtlen viselkedés" miatt még sosem osztottak ki ötmásodperces időbüntetést,

így az FIA ezzel precedenst teremtett – Norris nagy bánatára.