A Forma-1 vezére máris újabb változásokat tervez a sprinthétvégékre

Horizontal
Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez (C) and Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen take the lead at the start of the sprint at the Red Bull race track in Spielberg, Austria on July 1, 2023, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Forma–1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali többek között egy új díjazás bevezetésével próbálná még izgalmasabbá tenni a sprinthétvégéket.

A 2021-ben bevezetett új eleme a hétvégéknek az első két szezonban még csupán 3-3 nagydíjon szerepelt, idén viszont már 6 sprintfutamos hétvégét rendeznek, ráadásul új formátumban, ahogy azt Bakuban és Spielbergben már láthattuk.

Legközelebb a július végi Belga Nagydíjon kerül sor a különleges lebonyolítású hétvégére, ahol tárgyalni fog a Forma–1-es bizottság arról, hogy jövőre miként változzon ismét a sprintek menete. Az F1 vezére,

Stefano Domenicali egyik ötlete az úgynevezett Grand Slam-díj bevezetése lenne,

amit akkor kap meg valaki, ha egy nagydíjhétvége során az időmérőt, a sprintkvalifikációt, a sprintfutamot és a versenyt is megnyerné (ahogy azt Max Verstappen tette Ausztriában) – írta a Motorsport.

Stefano Domenicali bevezetné a Grand Slam-díjat Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Dia Dipasupil

Domenicali azt is hozzátette, hogy a pontos díjazásról kikérné a csapatok véleményét, illetve hogy abban már most biztos, hogy 2024-ben is hat darab sprintfutamos hétvégét rendeznek. Ha esetleg komoly pontkiosztással járna ez a "Grand Slam-díj", azzal a formátumot nagyban elutasító Max Verstappen tetszését is elnyerhetnék a sprinthétvégék.

A csapatok javaslatára

a sprinthétvégék menetrendjének módosításáról is tárgyalni fognak

Spában, a terv szerint a pénteki időmérő a szombat délelőttre helyezett sprintfutam rajtrácsáról, egy szombat délutáni kvalifikáció pedig a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről döntene.