Egymást és az FIA-t is hibáztatják a pilóták a Brit Nagydíj leglátványosabb csatája után

F1 Austrian Grand Prix 2023 1 austrian auto cars championships fia formula formula 1 gp grand motorsport motorsports one prix racing sports world Lance Stroll Aston Martin Aramco Pierre Gasly Alpine Alexander Albon Williams Formula 1 Austrian Grand Prix R
Lance Stroll of Aston Martin Aramco, Pierre Gasly of Alpine and Alexander Albon of Williams during the Formula 1 Austrian Grand Prix at Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 2, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Brit Nagydíjon a legkomolyabb párharcot Pierre Gasly és Lance Stroll vívta, akik többször is megtalálták egymást a futam során. Végül össze is ütköztek, ami Gasly versenyének végét jelentette, Stroll pedig egy ezért kapott büntetés miatt esélytelenné vált a pontszerzésre. A leintés után mindketten megszólaltak az esetről.

Az Alpine francia pilótája és az Aston Martin kanadai versenyzője a silverstone-i futam nagy részében egymás mögött haladt, és mindkettejüknek esélye volt arra, hogy a legjobb tízben zárjanak. Stroll kétszer is próbálkozott az előzéssel. Előbb el is ment Gasly mellett, ám úgy, hogy mind a négy kerékkel elhagyta a pályát – noha fekete-fehér zászlós figyelmeztetést kapott, a pozíciót érthetetlen módon nem kellett visszaadnia. Gasly ezután visszaelőzte őt, majd a kanadai újra próbálkozott: ismét elhagyta a pályát, ráadásul a visszatérésnél nekiment az Alpine-nak, eltörve annak hátsó felfüggesztését. Végül Gaslynak fel kellett adnia a versenyt, míg Stroll 5 másodperces időbüntetést kapott és 14. lett.

„Mindkét esetnél ő szorított ki a pályáról, szóval nem nagyon értem, miért én kaptam a büntetést. Ha több helyet hagyott volna, akkor nem így kellett volna visszatérnem a pályára, ergo nem értek volna össze az autók – nyilatkozta Stroll, majd hozzátette, hogy meg fogja keresni Gaslyt és beszél vele. –

Gasly egészen másképp látta az esetet és hiányolta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) következetességét is, pláne az Osztrák Nagydíjon kiosztott rengeteg pályaelhagyásos büntetés után – köztük az Aston Martin óvása miatt Gaslyt is utólag büntették meg.

„A múlt hétvégén minket panaszoltak be, és 10 másodperces büntetést kaptunk, amiért elhagytuk a pályát. Őszintén szólva nem akarok ehhez hozzáfűzni semmit, mert nem értem a dolgot, inkább magamban is tartom. De

mondta Gasly. – Rendkívül csalódott vagyok, hiszen a verseny többségében Fernando [Alonso] mögött haladtam, aki hetedikként végzett. De úgy tűnik, nálam minden rosszul végződött, a biztonsági autó előtti körben jöttünk ki, ami miatt két pozíciót veszítettem és kicsúsztam a pontszerző helyekről. Aztán volt az eset Stroll-lal, aki a pályán kívül előzött meg. Sikerült visszaelőznöm őt, majd Sainzot is megelőztem, végül azonban kiütöttek úgy, ahogy."