Kiderült, hogyan változik meg a Magyar Nagydíj rajtsorrendje

Forma-1, Magyar Nagydíj 2023, szombat, Lance Stroll
Aston Martin's Canadian driver Lance Stroll (L) competes during the qualifying session at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on July 22, 2023, ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix. (Photo by MARTON MONUS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Magyar Nagydíj időmérő edzése után két pilótát és egy csapatot is vizsgált a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), szombat estére pedig mindegyik esetben meg is született a döntés.

A Haas csapatát kétszer ötezer euróra büntette az FIA amiatt, mert megsértették a gumiabroncsokra vonatkozó szabályokat. A szövetség ugyanis szigorú szabályokat ír elő arra vonatkozóan, hogy mikor és milyen gumikat kell visszaadni a Pirellinek egy versenyhétvégén, és a Haas nem sokkal a kvalifikáció előtt megszegte ezt a szabályt. Ugyanis az esősnek nyilvánított első szabadedzés miatt az amerikai csapat köteles lett volna egy-egy átmeneti esőgumi-szettet visszaküldeni az időmérőig, ám ez nem történt meg.

A Haas nem mindennapi szabályt szegett meg Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A másik eset szorosabban kötődik a versenyzéshez: az időmérő első szakaszának végén Lance Stroll tartotta fel Valtteri Bottast, így az Alfa Romeo finn pilótája nem tudott javítani a köridején – igaz, nem is volt rá szükség. Az FIA végül úgy döntött, hogy nem vizsgálja tovább az esetet, és büntetlenül távozhat a kanadai pilóta.

A rajtsorrend tehát változatlan maradt,

Lance Stroll megőrizhette a 14. pozícióját a rajtrácson, amelyen Lewis Hamilton inulhat az élről a vasárnap 15 órakor kezdődő, 70 körös futamon.

Érdemes kihasználni a MÁV-VOLÁN-csoport járatait a Magyar Nagydíj nézőinek. A Hungaroringre kifelé Kerepesig a MÁV-HÉV és onnan a Volánbusz ingyenes különbuszai nyújtanak egyszerű eljutási lehetőséget. Visszafelé, ha Budapest az úti cél, a MÁV-VOLÁN-csoport azt javasolja, hogy a Gödöllőig közlekedő különbuszokról a modern, klimatizált motorvonatokkal utazzanak tovább, amik 15 percenként indulnak a Keleti pályaudvarra. A MÁV-HÉV járatait elsősorban Mogyoród és Örs vezér tere között leszálló utasoknak ajánlják.