Vágólapra másolva!
Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája a Hungaroringen szerezheti meg sorozatban hetedik Forma-1-es futamgyőzelmét, márpedig ha ez összejön neki, akkor beállíthatja Michael Schumacher, Nico Rosberg és az olasz Alberto Ascari rekordját.

A legutóbbi Brit Nagydíjon aratott győzelem Verstappen szezonbeli nyolcadik győzelme volt, a remek formája pedig egybeesik csapattársa, Sergio Perez elképesztő visszaesésével. A legutóbbi hat futam alatt Verstappen 99 pontra növelte előnyét a második helyen álló Pérezzel szemben, így a világ egyik legnagyobb csodája lenne, ha a szezon végén nem nyerné meg a harmadik világbajnoki címét.

A sorozatban aratott hat győzelemmel Verstappen felülmúlja a saját korábbi legjobbját a tavalyi szezonból, amikor megnyerte a francia, a magyar, a belga, a holland és az olasz futamot is, azonban a szingapúri kisiklással megszakadt a sorozata.

Max Verstappen beállíthatja Michael Schumacher rekordját Forrás: AFP/Ben Stansall

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel kilenc zsinórban aratott győzelmét szeptemberben, Monzában dönthetné meg Verstappen, addig azonban még megdönthet egy olyan rekordot amelyet három világbajnok, köztük Michael Schumacher is tart.

Vettel egyedül áll a legtöbb egymást követő győzelem tekintetében, azonban a második helyen hármas holtverseny van:

Alberto Ascari, Schumacher és Nico Rosberg zsinórban hét alkalommal zárt az élen, de csak Schumacher tette ezt egy naptári szezonon belül – a 2004-es idényben, amikor az első 13 futamból 12-t megnyert, és csak Monacót hagyta ki, miután az alagútban balesetet szenvedett.

Bár hivatalosan a kétszeres világbajnok Ascari zsinórban hét győzelemmel rendelkezik, a valóságban viszont kilencet tudhat magáénak – és ezzel holtversenyben áll Vettellel.

Az 1952-es és az 1953-as Belga Nagydíjak között senki sem tudta a világbajnoki szabályok szerint felszerelt autóval (az F2-es szabályok szerint futott abban a két szezonban) legyőzni az olasz versenyzőt. Az ok, amiért hét és nem kilenc győzelmet írnak a számlájára, az az, hogy az Indianapolis 500-as verseny ezekben a kezdeti években még szerepelt a versenynaptárban.

Egy olyan bajnokságban, amelyet a kezdeti években az európai pályák uraltak, az Indy 500 azért volt ott, hogy a "világot" képviselje a világbajnokság megnevezésben.

Ascari 1952-ben valóban versenyzett a Brickyardon, de visszavonult, mielőtt visszatért volna Európába, hogy megkezdje rekorddöntő menetelését.

A legtöbb egyhuzamban aratott futamgyőzelmek rekordja Forrás: racingnews365.com

Hivatalosan Bill Vukovich vetett véget Ascari sorozatának az 1953-as '500-as futam megnyerésével, de Mike Hawthorn volt az, aki az 1953-as Francia Nagydíjon első brit pilótaként győzni tudott, és ezzel pedig véget vetett Ascari sorozatának.

Ami Rosberget illeti, a zsinórban hét futamból álló sorozatának emlékezetes módon a 2016-os Spanyol Nagydíjon lett vége, amikor a 4-es kanyarban összeütközött a csapattársával, a szintén vb-címért harcoló Lewis Hamiltonnal. Érdekesség, hogy azt a futamot végül Verstappen nyerte, aki Barcelonában vezethette először a Red Bull autóját.