Vágólapra másolva!
Felipe Massa jogi csapata értesítést küldött a Nemzetközi Automobil Szövetségnek és a Forma–1-nek arról, hogy pert fognak indítani az „összeesküvés" miatt, amely aláásta a pilóta bajnoki esélyeit a 2008-as világbajnokság alatt. Massa szeretné megkapni a világbajnoki címet, amelyet Lewis Hamilton szerzett meg.

A Ferrari korábbi versenyzője szinte sokkolta a közvéleményt, amikor bejelentette, hogy meg akarja vizsgálni, milyen lehetőségei vannak a 2008-as idény végeredményének megváltoztatására, miután kiderült, hogy Bernie Ecclestone és az FIA akkori elnöke, Max Mosley már az idény vége előtt tudott a szingapúri „Crashgate"-ről, de a nagyobb botrány elkerülése érdekében inkább hallgattak róla - derült ki az Athletic oldaláról. Massa jogi csapata levelet küldött az érintett szervezeteknek, melyben felhívják a figyelmüket arra, hogy bírósági eljárást fognak kezdeményezni ellenük.

A brazil pilóta a 2008-as vb-címről csupán egy hajszállal maradt le: a brit Lewis Hamilton mindössze egyetlen ponttal szerzett többet, mint a brazil a szingapúri nagydíjon. Massa szerint manipulálták a versenyt, és szeretné megkapni az elcsalt világbajnoki címet. Állítása szerint a versenyen a Renault-s Nelson Piquet szándékosan bukott, miután a csapat vezetése erre felszólította. Az így létrejött Safety Car periódus megkeverte a verseny sorrendjét Piquet Jr. csapattársa, Fernando Alonso javára, aki előnyt szerzett, míg Massa katasztrofális boxkiállása még inkább csökkentette a győzelmi esélyeit.

Felipe Massa és Lewis Hamilton nem voltak jóban a látszat ellenére Forrás: AFP/Mauricio Lima

A dokumentum emellett azt is kifejti, hogy a korábbi pilótának vannak ügyvédei az Egyesült Királyságban, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Svájcban és Franciaországban is. A vád lényege pedig az, hogy Massa az FIA és a FOM összeesküvésének áldozata lett, a két szervezet pedig szándékosan nem lépett semmit, hiába voltak már tudatában a történteknek.

Emellett a levél „szabályszegésről" is beszél, mivel nem az FIA regulái és a Nemzetközi Sportkódex alapján jártak el akkoriban, ez pedig sérti a sport integritását. Ráadásul Massa védőügyvédei szerint az FIA és a FOM cselekedeti pénzügyileg is megkárosították a versenyzőt, és több tízmillió eurót, illetve további bónuszokat veszített miattuk.

A Ferrari 2008 óta nem tudott bajnoki címet nyerni, a korábbi elnökük szerint pedig a márka alapítója nem elégedett volna meg a mostani helyzettel.