Nyári és őszi szünet is lesz jövőre a Forma-1-ben

Forma-1, Belga Nagydíj 2023, szombat, sprint, spritnfutam, rajt
Max Verstappen of Red Bull Racing and Oscar Piastri of McLaren during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on July 29, 2023 in Spa, Belgium. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A korábban nyilvánosságra hozott hivatalos versenynaptárból már kiderült, hogy átlagosan havi két futamra készülhetnek a Forma-1 rajongói, 2024-ben ugyanis 24 versenyhétvégét rendeznek a sorozatban. Ez két futammal több az ideinél, mivel visszatér a Kínai, valamint az Emilia-Romagna Nagydíj. A bajnokság az egész világot bejárja: az európai események mellett Ázsiában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában is lesznek versenyek. Az igazi kuriózum viszont az, hogy a nyári szünet mellett egy háromhetes őszi leállás is megszakítja a bajnokságot.

A 2024-es Forma-1-es szezon a Bahreini Nagydíjjal kezdődik március 2-án, ami a legkorábbi idénystart 1992 óta. További érdekesség, hogy a ramadanhoz igazodva kivételesen nem vasárnap, hanem szombaton lesz a főfutam. Ezután Dzsiddába utazik a mezőny, Szaúd-Arábiában is szintén szombaton lesz a verseny. Innen Ausztráliába, az Ausztrál Nagydíjra indul tovább a sorozat, onnan Japán, majd a koronavírus-járvány miatt kiesett, most visszatérő Kína lesz a következő állomás.

Ázsiából a tervek szerint Miamiba érkezik a bajnokság, hogy aztán onnan induljanak vissza a csapatok és a pilóták Európába, méghozzá az Emilia-Romagna Nagydíjra. Az imolai árvíz miatt idén törölni kellett a futamot, jövőre remélhetőleg rendben megtartják. Az európai események között egy úgynevezett "triple header" is szerepel, ami azt jelenti, hogy három egymás utáni hétvégén is lesz vesreny: a Spanyol Nagydíj, az Osztrák Nagydíj, majd a Brit Nagydíj. Itt egy hét szünet után érkezik Budapestre a Forma-1, majd a hagyományos nyári szünet előtti utolsó futamot Spa-Franchorchamps-ban tartják.

A Red Bull Racing versenyzője, Max Verstappen, és Oscar Piastri, a McLaren pilótája a 2023-as Belga Nagydíj sprintfutamának rajtja után Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

A háromhetes nyári szünet mellett lesz egy háromhetes őszi leállás is: szeptember 27-i, az október 5-i és az október 12-i hétvégén sem lesz verseny. Ezután brutális fordulatra kapcsol a sorozat, a szezon befejezéseként ugyanis nyolc hét alatt hat versenyt bonyolítanak le három különböző kontinensen.

Az október 20-i Amerikai Nagydíj helyszínéről, Austinból Mexikóba megy a mezőny, majd Brazília és Las Vegas következik, az idényzárás pedig Katarban és Abu-Dzabiban lesz.

A teljes 2024-es Forma-1-es versenynaptár:

Február 29.-március 2.: Bahreini Nagydíj, Szahír
Március 7-9.: Szaúdi Nagydíj, Dzsidda
Március 22-24.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 5-7.: Japán Nagydíj, Szuzuka
Április 19-21.: Kínai Nagydíj, Sanghaj
Május 3-5.: Miami Nagydíj, Miami
Május 17-19.: Emilia Romagna Nagydíja, Imola
Május 24-26.: Monacói Nagydíj, Monaco
Június 7-9.: Kanadai Nagydíj, Montreal
Június 21-23.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
Június 28-30.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 5-7.: Brit Nagydíj, Silverstone
Július 19-21.: Magyar Nagydíj, Mogyoród
Július 26-28.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Augusztus 23-25.: Holland Nagydíj, Zandvoort
Augusztus 30.-szeptember 1.: Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 13-15.: Azeri Nagydíj, Baku
Szeptember 20-22.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Október 18-20.: Egyesült Államok Nagydíja, Austin
Október 25-27.: Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 1-3.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo
November 21-23.: Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas
November 29.-december 1.: Katari Nagydíj, Lusail
December 6-8.: Abu-Dzabi Nagydíj, Jasz Marina