Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy véli, hogy a 2021-es szabálymódosítás vetett véget az egyeduralmuknak a Forma-1-ben, ám nem szeretné, ha hozzájuk hasonlóan járna a Red Bull.

A Red Bull idén mutatott fölénye már-már nehéz szavakat találni, hiszen az eddigi összes futamot megnyerték (14 győzelem) ebben az idényben, ráadásul a legutóbbi 25 futamból 24-et is ők húztak be. A Mercedes immáron két éve képtelen harcba szállni a bajnoki címért, hiszen 2021-ben ugyan az egyéni világbajnoki címet elbukták, de a csapatversenyben az élen végeztek.

A 2021-es szabály módosítások 10%-kal csökkentették az autók leszorítóerejét, mivel a hátsó gumik előtt átlósan vágták a padlólemezeket. Az FIA akkor hivatalos indoklásként a gumikra rótt terhelés veszélyes mértékű növekedésének elkerülését jelölte meg azután, hogy egy évvel elhalasztották az új generációs autók bevezetését, ami miatt egy évvel tovább maradtak az előző modellek. Toto Wolff két év távlatából viszont úgy véli, hogy a megváltoztatott padlólemez-szabályokkal az FIA-nak egyetlen célja volt csupán, mégpedig az, hogy hátráltassa őket, miután 2020-ban erődemonstrációt tartva dupláztak zsinórban hetedszer. Ennek ellenére a Mercedes csapatfőnöke nem szeretné, hogy a Red Bull fölényét is hasonló módon csökkentsék.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato

"Számos ok miatt veszítettük el a 2021-es egyéni világbajnoki címet" - idézte Wolffot a RacingNews365.

"Az egyik az utolsó futam volt, de azt is veszítettünk, mert ezeket a szabályokat azért hozták létre, hogy csökkentsék az előnyünket.

Láthattuk az eredményeket 2021-ben, hogy nem voltunk olyan versenyképesek, mint a Red Bull, de Silverstone-ban több, az autóban rejlő potenciált sikerült kiaknáznunk, és visszatértünk a bajnoki csatába. De akkoriban ezeket a szabályokat egyértelműen azért hozták, hogy újradefiniálják az erőviszonyokat."

Wolff ezután elmondta, még akkor sem szeretné, hogy szabályváltozással fogják vissza a Red Bullt, ha még jó ideig nem tudják utolérni őket.

"Rajtunk múlik, hogy felzárkózzunk, és ha ez sok időbe telik, akkor sok időbe telik. Emlékszem, hogy az emberek csalást kiáltottak, amikor rajtunk volt a sor. A szórakoztatás a sport után következik, és nem fordítva. Nem lehetünk a WWE (World Wrestling Entertainment) és írhatjuk meg előre a forgatókönyvet, mert nem akarunk ilyesmit" – szögezte le.