Panaszkodnak az F1-es sztárpilóták, nagy változásokat követelnek

Sergio Pérez, Max Verstappen, Carlos Sainz
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 03: First place winner Max Verstappen (C) of Oracle Red Bull Racing, second place winner Sergio Perez (L) of Oracle Red Bull Racing, and third place winner Carlos Sainz (R) of Scuderia Ferrari are seen on podium after F1 Grand Prix of Italy at Autodromo Nazionale Monza in Monza, Italy on September 03, 2023. Pier Marco Tacca / Anadolu Agency (Photo by Pier Marco Tacca / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 legjobb versenyzői szerint a jelenlegi generációs autók hamarosan olyan nehezen követhetővé válnak, mint a 2-3 évvel ezelőtti elődeik.

Az F1 élmezőnyének több versenyzője szerint az autók teljesítményének növelése egy nemkívánatos jelenséget hoz magával, miszerint nő a káros légáramlatok kifelé terelése, amely rossz hatással van arra, hogy a versenygépek követni tudják a másikat. A pilóták úgy vélik, egyes helyszíneken még nagyobb szükség lesz arra, hogy a DRS-re támaszkodjanak.

"A pályák 99 százalékán szükségünk lesz a DRS-re, és erős DRS-re, mert ezek az autók az év eleje óta kezdenek olyanokká válni, mint a 2021-es vagy 2020-as masinák, amikor nehéz volt követni egymást" - vélekedett a Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz.

"A legtöbb pályán még mindig nehézségeink vannak a követéssel és előzéssel. Már az év elején sokan panaszkodtak emiatt.

Nekem megadatott az a luxus, hogy gyors autóm van, ezért még Miamiban is tudtunk előzni, ahol már mindenki elkezdett panaszkodni" - nyilatkozta a Red Bull kétszeres világbajnoka, Max Verstappen.

Pérez, Verstappen és Sainz szerint is erős DRS-re van szükség a jövőben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Pier Marco Tacca

A holland klasszis csapattársa, Sergio Pérez is egyetért abban, hogy az F1-nek növelni kell majd a DRS hatékonyságát bizonyos pályákon, ha azt akarják, hogy izgalmas maradjon a versenyzés.

A monzai pályán rendkívül alacsony a DRS hatékonysága. Szóval nem hiszem, hogy más pályákon kisebb DRS-sel is versenyezni tudnánk. Éppen az ellenkezőjére lenne szükség, ha fent akarjuk tartani az izgalmakat" - írta meg a motorsport.com, miként vélekedett a helyzetről a mexikói pilóta.