Egy lépéssel közelebb került a 11. csapat a Forma-1-hez

Michael Andretti
INDIANAPOLIS, INDIANA - MAY 26: Michael Andretti drives a car prior to the 103rd running of the Indianapolis 500 at Indianapolis Motor Speedway on May 26, 2019 in Indianapolis, Indiana. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy lépéssel közelebb került az Andretti Global istálló ahhoz, hogy 11. csapatként csatlakozhasson a Forma-1-es világbajnoki sorozathoz, miután hétfőn megfelelt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kritériumainak.

Az FIA bejelentése ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a csapat autói ott lehetnek majd a rajtrácson, ugyanis ehhez meg kell győzniük az F1-jogtulajdonos Liberty Mediát, valamint a bővítést erősen ellenző többi résztvevőt arról, hogy megfelelő reklámértékkel rendelkeznek.

- áll a sorozat rövid közleményében.

Az FIA-t 2021 decembere óta vezető dubaji Mohammed ben-Szulajem korábban többször hangot adott annak, hogy támogatja a Forma-1-es bővítést, ugyanakkor azt csak kellő körültekintéssel, és az indulni kívánók alapos feltérképezése után lehet megtenni.

A jelenlegi mezőnyt alkotó 10 istálló - különösen a Red Bull és a Mercedes - ugyanakkor erősen ellenzi a bővítést, mert szerintük "túl sokat fektettek a sorozatba ahhoz, hogy valaki csak úgy bevásárolja magát". Meggyőződésük szerint ha Andrettiék csapatot akarnak, akkor az egyik meglévő indulót kellene megvásárolniuk, mert ezzel nem csökkenne a sorozat bevételeiből rájuk eső rész.

Az FIA elfogadta az Andretti Global csatlakozását Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Chris Graythen

Az amerikai székhelyű Andretti Global tulajdonosa a McLaren korábbi F1-es pilótája, az 1991-es cart-bajnok Michael Andretti, az 1978-as Forma-1-es világbajnok Mario Andretti fia januárban jelentette be, hogy a General Motors Cadillac nevű márkájával szerepelnének a száguldó cirkuszban, és legalább egy amerikai pilótát alkalmaznának. A csapat központja az Egyesült Államokban lenne, de Nagy-Britanniában egy kiegészítő egységet is üzemeltetnének.

Az Egyesült Államokban jelenleg három F1-es futam van, Észak-Amerikában pedig a Kanadai és a Mexikói Nagydíjjal együtt öt.