Veszélyben a világ első Forma-1-es versenyének a helyszíne

F1 Grand Prix of Great Britain Motorsport Formula 1 British Grand Prix Silverstone Circuit Motor cars racing speed grid chicane Horizontal GRAND PRIX
Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing leads Fernando Alonso of Spain and Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team during the Formula 1 Aramco British Grand Prix at Silverstone Circuit, Towcester, UK on Sunday 9th July 2023. (Photo by Jon Hobley/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Több népszerű, sőt legendás Forma-1-es pálya jövője is bizonytalan a folyamatosan változó versenynaptár és a jogtulajdonos üzleti érdekeltségei miatt.

Míg Melbourne-nek 2035-ig, Spielbergnek 2032-ig, a Hungaroringnek pedig 2030-ig van élő szerződése a Forma-1 jogtulajdonosával, valamint Las Vegas és Miami is szóbeli ígérettel bír a 2025-ig szóló szerződésük meghosszabbítására, addig több pálya sorsa is bizonytalan.

Miután a Forma-1-et keretek közé szorító ún. Concorde-szerződés 24 versenyben maximalizálja a megrendezhető futamok számát, a jelentkezőkből pedig évről évre egyre több van, akik ráadásul hajlandóak egyre többet fizetni a jogdíjakért, több legendás pálya sorsa a levegőben lóg.

És ezek jellemzően európai helyszínek. Az F1 történetének első nagydíjának otthont adó Silverstone szerződése a következő idény végén lejár (ahogy Szuzukáé is), és még nincs megegyezés a hosszabbításról, ráadásul tény, hogy a pályára ráférne egy nagyon komoly felújítás.

A Belga Nagydíjnak otthont adó ugyancsak legendás Spa Francorchamps-i pálya szerződését most hosszabbították meg, de az, hogy csak 2025-ig van helye a naptárban, nem túl biztató jel. És ugyanez igaz a Holland Nagydíjra, és Zandvoortra, ahol pedig elképesztő hangulat van már évek óta. De ugyancsak 2025-ben jár le a kínai, a mexikói, a brazil, a két olasz (Monza és Imola) és monacói pálya licence is.

A Közel-keletről pedig folyamatos az érdeklődés újabb és újabb versenyek iránt, és bármilyen összeget képesek megadni a rendezési jog elnyeréséért.