Ezért lesz egy esős futamokat érintő szabályváltozás a száraz pályás F1-es szezonzárón

Forma-1, Sebastian Vettel, Aston Martin, Fernando Alonso, Abu-Dzabi Nagydíj 2022, futam
ABU DHABI, UAE - NOVEMBER 20: Sebastian Vettel of Aston Martin competes during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, November 20, 2022. Mohamed Zarandah / Anadolu Agency (Photo by Mohamed Zarandah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzése nem csupán amiatt lesz különleges, amiért tíz versenyzőt is tesztpilóta fog helyettesíteni, hanem azért is, mert a felhőtlennek jósolt gyakorlás végén egy esős versenyekre vonatkozó szabályt tesztel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A hétvégi szezonzáró magyar idő szerint pénteken 10:30-kor kezdődő nyitóedzésére (és a teljes hétvégére) 28 fok körüli hőmérsékletet és száraz időt jósolnak, a gyakorlás végén mégis úgy készül az FIA, hogy egy esős időre vonatkozó biztonsági rendszert tesztel. Korábban a felvert vízpermet okozta rossz látási viszonyokra sokan panaszkodtak, így Silverstone-ban már teszteltek hasonló, esős időjárásra vonatkozó biztonsági elemeket.

Az esős időben több probléma is van a Forma–1-ben Forrás: AFP/Ben Stansall

Abu-Dzabiban a tesztelési folyamat akkor indul el, amikor a versenyirányítás az "alacsony tapadás" üzenetet jeleníti meg, ekkor

a szoftver gondoskodik arról, hogy az FIA összes szabványos piros esőlámpája egyszerre világítson minden autón.

Eddig a pilótáknak manuálisan kellett bekapcsolniuk az esőlámpákat, de fennállt a veszélye, hogy ha valakinél nem működik vagy elfelejti, akkor rossz körülmények között baleset következhet be.

A versenyigazgató magyarázata

Az FIA F1-es versenyigazgatója, Niels Wittich megerősítette, hogy

amennyiben a teszt sikeres lesz, akkor valószínűleg már jövőre bevezethetik éles körülmények között is a megoldást.

„Miután az összes autó befejezte az utolsó körét, a dupla sárga szektor és az "alacsony tapadás" szöveg aktiválódik – magyarázta Wittich. – Körülbelül 20 másodperc elteltével a felirat letiltásra kerül, további 10 másodperccel később a VSC [virtuális biztonsági autós fázis] aktiválódik, ami szintén körülbelül 20 másodpercig látszik majd."

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj futama vasárnap magyar idő szerint 14 órakor kezdődik majd.