Vágólapra másolva!
44 millió forintnyi fontért szállítják el a fészert, ami egykor a legendás F1-es csapat otthona volt, így sikerült megmenteni a Forma–1 történelmének apró, ám annál jelentősebb darabját.

A Tyrrell első „gyára" a mai napig pontosan ugyanazon a helyen áll

A Jackie Stewarttal egykor három egyéni és egy konstruktőri világbajnoki címet szerző, 33 futamgyőzelemig jutó Tyrrell-istálló - a mai Mercedes egyik jogelődje -, Ken Tyrrell

világverő autói még nem Brackley-ben, hanem kezdetben egy kis fészerben születtek.

Jackie Stewart és Ken Tyrrell Forrás: AFP/Stf

A Tyrrell első „gyára" a mai napig pontosan ugyanazon a helyen áll Surrey farmvidékén, Ockham Village-ben, ahol egykor, de már nem sokáig.

70 év után ugyanis az egész, mára igencsak rossz állapotú épületet úgy ahogy van elköltöztetik Goodwoodba, a híres Goodwood Revival és Goodwood Festival os Speed helyszínére,

hogy megmentsék a ledózerolástól – számolt be róla a Motors Sport Magazine-ra hivatkozva a Rallycafe.

Ken Tyrrell a fészer előtt 1971-ben Forrás: Motorsportmagazine

Két éve derült ki, hogy a ledózerolás fenyegeti az F1-es történelem apró, ám mégis jelentős darabját. Felmerült, hogy a rajongók gyűjtést szerveznek az áthelyezéséhez, ám az azbeszt tető miatt a költségek 100 ezer fontra rúgtak, ami már elérhetetlen célnak tűnt.

44 millió forintnyi fontért szállítják el a fészert, ami egykor a legendás F1-es csapat otthona volt

Ekkor jött a képbe a richmondi herceg, aki felajánlotta, hogy fedezi a szétszerelés és újjáépítés költségeit, és helyet biztosít az épületnek a a goodwoodi versenypálya mellett. Itt, a Woodcote lelátó mögötti Hurricane Lawn-on már az idén áprilisban látható lesz.

A Tyrrell fészerje ékes példája annak, hogy mit jelentett az F1 régmúlt korszakában használt „garázsosok" (garagistas) kifejezés.

– mondta mindhárom vb-címét a Tyrrell-lel nyerő Sir Jackie Stewart 2022-ben a Motor Sport-nak arra a felvetésre, hogy a csapat öt évvel az első versenye után már világbajnoki címet ünnepelhetett.

Elköltöztetik a fészert Forrás: Motorsportmagazine

Ross Feeney, a Club Green - egy partikellékeket gyártó vállalkozás - műveleti igazgatója a Motor Sport Magazine-nak elmondta, hogy bár a területükön levő fészer ma már raktár, ráadásul mivel körbeépült, eléggé el is van dugva, így is sokan érkeznek Ockham Village-be csak azért, hogy láthassák.

„Minden héten jönnek emberek, akik sétálnak egyet a parkolóban, vagy bekopogtatnak és megkérdezik, hogy megnézhetik-e belülről a fészert.

Nagy-Britannia, Európa, Thaiföld, Ausztrália és az Egyesült Államok különböző részeiről is érkeznek rajongók, és mindenki szeretne egy fotót a kék ajtók előtt."