Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdetét veszi a Forma-1 2024-es szezonja, melyben újabb elképesztő rekordok dőlhetnek meg. A főszerepben ezúttal is a háromszoros világbajnok Max Verstappen lehet. A holland pilóta mellett a brit Lewis Hamiltonra is érdemes lesz odafigyelni, aki újabb mutatóban előzheti meg a hétszeres világbajnok Michael Schumachert, míg a 42 éves Fernando Alonso Alain Prost rekordját adhatja át a múltnak.

 

A holland Max Verstappen az előző szezonban elképesztő rekordokat döntött, és várható, hogy az előttünk álló idényben is átveszi a vezetést néhány statisztikai mutatóban. Ami a legfontosabb mutatókat illeti, a Red Bull pilótája várhatóan egyikben sem fog élre állni idén, viszont néhány ranglistán sokat léphet előre. A RacingNews365.com összegyűjtötte, hogy melyik mutatóban hogyan változhat a helyzet.

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton rekordjait Max Verstappen tovább ostromolhatja az idei szezonban
Fotó: AFP

 

A legtöbb pole-pozíció
 

Verstappen jelenleg 32 pole-pozícióval rendelkezik. A következő szezonban 24 futamot terveznek, így elméletileg a holland pilóta 56 pole-t is elérhetne az idény végére - de ez még mindig csak egy kicsivel lenne több, mint a jelenlegi rekord (104) fele. Verstappen 32 pole-pozícióval a hetedik helyen áll, holtversenyben Nigel Mansell-lel és eggyel elmaradva Jim Clarktól és Alain Prosttól.Így a holland akár már a második, szaúd-arábiai hétvégén megelőzheti őket, és feljöhet az ötödik helyre. A negyedik viszont idén biztosan nem lesz meg, ugyanis ezt a helyezést Sebastian Vettel birtokolja, aki 57-szer indulhatott az élről. 

Hamilton egyelőre behozhatatlan 
Fotó: racingnews365.com

 

A leggyorsabb körök

 

A leggyorsabb körök számát tekintve Lewis Hamilton az, akire igazán érdemes figyelni 2024-ben. A brit pilóta mindössze 12-vel van lemaradva a Michael Schumacher rekordjától, aki jelen pillanatban 77-tel vezet, míg a brit legendának 65 van. A rallycafe.hu kiemeli, hogy Verstappen ebben a tekintetben szintén Mansell-lel áll holtversenyben 30-cal a hatodik helyen. Itt reálisan Vettelt (38) és talán Prostot (41) érheti utol, a karrierjét 46-tal záró Kimi Räikkönen mér nagyon távolinak tűnik.

Michael Schumacheré a legtöbb leggyorsabb kör
Fotó: racingnews365.com


 

A legtöbb dobogó


Ha Verstappen az előttünk álló szezonban legalább kétszer dobogóra állhat – ami valljuk meg, több mint valószínű - , akkor csatlakozik Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Alain Prost, Kimi Raikkönen és Fernando Alonso mellé a 100 dobogós helyezéssel rendelkező klubjába. Ezt követően a Red Bull holland pilótája Räikkönent (103), majd Prostot és Alonsót (106) is megelőzheti, Vettelt viszont csak abban az esetben éri be, ha sikerül neki az, ami tavaly nem, vagyis hogy az összes futamon feláll a pódiumra.
 

Vettel mellett Hamilton is elképesztő mérföldkőhöz érkezhet. A hétszeres világbajnok brit pilóta jelenleg 197 dobogós helyezéssel büszkélkedhet, így az utolsó Mercedesnél töltött szezonjában elérkezhet a 200-as határhoz, ha háromszor sikerül dobogós helyen végeznie. 

Lewis Hamilton befoghatatlannak tűnik a legtöbb dobogós helyezést illetően
Fotó: racingnews365.com

 

A legtöbb élen töltött kör


A 2023-as szezonban Verstappen 1003 körön autózott az éle, ezzel pedig az ötödik helyre kapaszkodott fel, így pedig már Vettel és Senna is a célkeresztjében van. A holland jelenleg 2858 kört töltött az élen pályafutása során, 73 körrel van lemaradva Senna 2931 körétől, míg Vettel 3501 élen töltött körétől 643-mal. 
 

Az idei szezonban ők lehetnek Verstappen célpontja, ugyanis a második helyen álló Michael Schumachernek 5111, míg az éllovas Lewis Hamiltonnak 5455 élen autózott köre van.

A hétszeres világbajnok brit pilóta ebben a kimutatásban is a mezőny előtt jár
Fotó: racingnews365.com

 

A legtöbb győzelem


A szívóhatás 2022-es bevezetése óta 44 futamot rendeztek, Verstappen ebből 34-et nyert meg. Ez idő alatt a holland több futamon, mint Fernando Alonso a teljes pályafutása (32 győzelem) alatt. A győzelmeket tekintve (54) a Red Bull pilótája a harmadik helyen áll az örökranglistán, és már csak Hamilton és Schumacher van előtt 103, illetve 91 sikerrel.

Hamilton, Schumacher és Verstappen összesen 248 Forma-1-es futamgyőzelemmel rendelkezik, összesen 101-et a 2023-as Abu-Dzabiban.

Ez 22,52%-os találati arányt jelent a legendás triónak - ami azt jelenti, hogy az 1950-es silverstone-i Brit Nagydíj óta megrendezett minden egyes világbajnoki futamnak valamivel kevesebb, mint a negyedét Hamilton, Schumacher vagy Verstappen nyerte meg, annak ellenére, hogy Schumacher csak az 511. futamon debütált a Forma-1-ben.

Ha ezt az összesítést a német legenda debütálástól számoljuk, akkor ez az azóta megrendezett 590 nagydíjból 248 győzelmet jelent, ami 42,03%-os győzelmi arányt jelent a ennek a hármasnak. 

Ha Verstappen így folytatja, hamarosan befoghatja Hamiltont a győzelmek számában
Fotó: racingnews365.com