Vágólapra másolva!
Komoly változások várhatóak a Forma-1-ben, ugyanis a 2026-os motorszabályokat bevezetésével szerepet kap majd a sportág új korszakának kezdetén egy KERS-szerű rendszer.

Két év múlva komoly változások lesznek az F1-ben, ami már biztos, hogy hat motorgyártó kötelezte el magát a Forma-1 mellett 2026-ra, többek között a Ford és az Audi is csatlakozik. Az érkező erőforrásoknak lesz egy gombnyomásra elérhető előzési módja, ami a jelenlegi, automatikus erőbeosztást váltaná fel – számolt be róla a motorsport.com.

Max Verstappen, Red Bull
Még nagyobb sebességre is képesek lesznek az F1-es autók 2026-tól
Fotó: AFP

Az FIA bemutatta a 2026-os motorszabályzat legfrissebb tervezeté, amely szerint szerepet kap majd egy pilóták által működtetett KERS-stílusú rendszer, ami javíthatja a pályán látott párbajokat. Az FIA ugyanakkor nem tette közzé a rendszer működésének minden részletét.

350 km/h feletti végsebességek

A műszaki előírások tervezetének 5.4.8. bekezdéséből viszont kiderült, hogy egy gombnyomással hozzáférhetnek a pilóták a "felülíró üzemmódhoz", amellyel az addig felépített energiamennyiséget felülírva további löketet biztosíthatnak az erőforrásnak 355 km/h-ig. A racingnews365 információi szerint ez bizonyos tekintetben hasonlítani fog az IndyCarban használt "push-to-pass" rendszerhez. 

A versenyzőknek viszont alaposan át kell gondolniuk, hogy mikor akarják használni a rendszert,

amely nagyon hasonlít a KERS-hez, amit 2009 és 2013 között használtak a Forma-1-ben. A rendelkezésre álló pluszenergiát nem lehet majd minden körben használni. Ugyanis, ha egy pilóta minden körben használná a rendszert, akkor az komoly energiahiányt okozhat.

F1
Egy „felülíró” mód is lesz majd a motorvezérlőben
Fotó: AFP

Az FIA emellett az új karosszériákkal az autókat 40-50 kilóval könnyebbé tenné, valamint rövidebbek és keskenyebbek is lesznek. További változás lesz majd, hogy mozgatható aerodinamikai elemekkel csökkenthetik a légellenállást a csapatok az egyenesekben. 

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.