Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull Forma-1-es csapatának tanácsadója elmondta, hogy a spanyol Carlos Sainznak azért kellett távoznia anno a csapattól, mert toxikus volt a légkör.

A Ferrari spanyol pilótája a Red Bull testvércsapatánál, a Toro Rossónál kezdte Forma–1-es pályafutását, pont abban a 2015-ös szezonban, amikor a jelenlegi háromszoros világbajnok Max Verstappen is csatlakozott az istállóhoz. Sainznak azonban nem volt jó szezonja, mindössze 18 pontot sikerült szereznie, jócskán elmaradva a 18 éves holland csapattársától, aki 49 ponttal zárta az idényt.

Marko szerint Sainz legnagyobb balszerencséje, hogy Verstappen volt a csapattársa Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

A páros kapcsolata gyorsan megromlott, Verstappen pedig a 2016-os szezon negyedik futama után a Red Bullhoz igazolt, Sainzot pedig később a Renault-hoz került. A spanyol pilóta ezt követően 2019-ben a McLarenhez igazolt, onnan igazolt egy évvel később a Ferrarihoz a távozó Sebastian Vettel helyére. Sainz azóta is a Ferrari pilótája, az előző szezonban pedig ő volt az egyetlen pilóta, aki Forma–1-es futamot tudott nyerni az Red Bull elképesztő dominanciája mellett.

Hogy a spanyol pilóta miért nem tudott megmaradni a Red Bullnál, arról Helmut Marko nyilatkozott a Marcának.

– idézte fel a múltat az osztrák tanácsadó.

Helmut Marko, Carlos Sainz és Max Verstappen a Toro Rossónál Forrás: DPPI via AFP/Florent Gooden

Sainz édesapja, idősebb Carlos Sainz nemrégiben megszerezte negyedik Dakar-rali győzelmét, így a Ferrari pilótája sokáig édesapja árnyékában élt, aki valóságos legendának számít az autósportban.

Majdnem egy szinten volt Max-szal a Toro Rossóban, de a balszerencséje éppen az volt, hogy Verstappen volt a csapattársa. Már a junior kategóriákban is pokolian gyors volt már, első F1-es tesztjén, Silverstone-ban kezdetektől fogva egy kicsit gyorsabb volt Sebastian Vettelnél a gyors kanyarokban – pedig akkoriban ő volt a mérce számunkra" – tette hozzá a Red Bull tanácsadója.