Egy őrjöngő olajsejk miatt esett pánikba az ostoba szovjet bíró

WORLD CUP-1982-FRANCE-KUWAIT Horizontal WORLD CUP MATCH FOOTBALL SHEIKH PRESS MEDIA SPORTS FIELD PRESS PHOTOGRAPHER GESTURE FACE TO FACE GRANDSTAND
Sheikh Fahd al-Ahmed al-Sabah (C), brother of Emir of Kuwait is pictured during the World Cup football match between France and Kuwait on June 21, 1982, in Valladolid. AFP PHOTO GEORGES BENDRIHEM (Photo by GEORGES BENDRIHEM / AFP)
Vágólapra másolva!
Komoly focirajongó az, aki ismeri a szovjet Miroszlav Sztupar játékvezető nevét. Ugyanis összesen három válogatott mérkőzést dirigált, ám ezek közül az egyik bevonult a történelembe. Neki (is) köszönhetően. Folytatjuk a labdarúgó-világbajnokságok legnagyobb bírói botrányait bemutató sorozatunkat. 5. rész.
Vágólapra másolva!

Miroszlav Ivanovics Sztupar a II. világháború idején, 1941-ben született a mai Ukrajna területén található Kárpátok keleti lábánál lévő Ivanó-Frankovszkban. Mivel akkor az a terület a Szovjetunió része volt 1991-ig azt az országot képviselte. Mind focistaként, mind játékvezetőként. Pontosabban játékosként maximum odáig jutott, hogy az igazolásába a szovjet szövetség pecsétje került, mert sokra nem vitte.

Jelentéktelen pályafutását huszonévesen befejezte, és 1970-ben játékvezetői vizsgát tett.

Ezen a téren lényegesen többre vitte. 1976-ban már az elsőosztályban vezetett, és egy évvel később jelölték a nemzetközi keretbe. Vezetett néhány nemzetközi kupameccset, majd 1978 áprilisában két baráti válogatott, a lengyel és a bolgár felkészülési mérkőzését irányította. Egy évvel később már tétmérkőzést dirigált, a Törökország-NSZK Eb-selejtezőt.

Ezt követően az 1982-es világbajnokságon eljött számára a „nagy feladat".

A Franciaország-Kuvait csoportmérkőzést bízták rá. Ráadásul érdekes szituációban került sor arra a találkozóra a második fordulóban. Ugyanis Franciaország a nyitónapon 3-1-re kikapott Angliától, míg a világbajnoki újonc, Kuvait 1-1-es döntetlent játszott Csehszlovákiával. Az európai csapat Antonin Panenka (ki más?) 11-es góljával szerzett vezetést, ám az ázsiai Faisal Ali Al-Dakhil lövésével egyenlített.

Platiniék vereséggel kezdték a világbajnokságot, ezért nyerniük kellett Kuvait ellen Forrás: AFP/Georges Bendrihem

Vagyis a Perzsa-öböl dúsgazdag miniállamának focistái, és szurkolói reménykedni kezdtek a továbbjutásban. A vb-győzelem egyik titkos esélyese elleni pontszerzéssel nagyot léptek volna a focisták álmaik megvalósulása felé. Ám hamar rájöttek, hogy az álom szép dolog, de ez a sportban még a nagyon gazdagok számára sem mindig válik valósággá.

A mérkőzés

Franciaország-Kuvait 4-1 (3-0)
Valladolid, Nuevo Estadio Jose Zorrala, 18 000 néző.
Vezette: Sztupar (szovjet).
Franciaország: Ettori — Amoros, Tresor, Janvion, Bossis — Giresse, Platini, Genghini — Soler, Lacombe, Six.
Kuvait: Al-Tarabulsi — Mubarak Faraj, Mayoof, Mahboub Mubarak, Mohammad Mubarak — Al-Buloushi, Al-Dakhil, Al-Houti, Ahmad Karam — Sultan, Al-Anbari.
Csere: Ahmad Karam helyett Marzouq a szünetben, Janvion helyett Lopez a 60. percben. Mohammad Mubarak helyett Al-Shammari a 77. percben, Platini helyett Girard a 82. percben.
Gólszerző: Genghini a 30. percben, Platini a 43. percben, Six a 43. percben, Al-Buloushi a 74. percben, Bossis a 96. percben.

A mérkőzés ugyanis az erőviszonyoknak megfelelően nagyon egyoldalúra sikeredett.

A franciák játszadoztak, a kuvaitiak nyomozták a labdát.

A legtöbb amire képesek voltak a védekezésre kényszerített focisták, hogy néha lesre állították a támadókat. Ezért érvénytelenítette Bernard Lacombe fejesgólját még 0-0-nál Sztupar. Ám ami késett, nem múlott, félóra játék után Bernard Genghini szabadrúgásból vezetést szerzett a francia válogatottnak, majd az első félidő hajrájában Michel Platini a leshatárról kiugorva megduplázta az előnyt.

A második félidő elején Didier Six óriási lesen kapva a labdát háromgólossá változtatta a különbséget, majd jött a negyedik találat, ám Maxime Bossis gólját már nem adta meg a szovjet sporttárs.

Ő ekkor látott lest, nem a harmadiknál, már ekkor érezhető volt, hogy meghaladja képességeit ez a találkozó. És az igazi balhé csak ezt követően jött el számára.

A francia válogatott a második félidő elején megnyerte a mérkőzést Forrás: AFP/-

Ám előtte szépített Kuvait. A 74. percben Abdullah Mohamed H. Buloushi bombázott Jean Ettori kapujába. Érthető, hogy örömmámorban úsztak a nézőtéren a vendégszurkolók, de a díszpáholyban olyan események zajlottak le, amelyeket ilyen helyen korábban nem nagyon láttunk.

Burnuszos multimilliárdosok lejtettek örömtáncot, mintha az 1001 éjszaka meséiből csöppentek volna ide a spanyolországi világeseményre.

És mintha világbajnokságot nyert volna Kuvait. Ám a földöntúli boldogság csak rövid ideig tartott. Ugyanis Platini remek labdát adott Giresse-nek, aki visszaállította a háromgólos különbséget. Legalábbis ezt hitte a világ, amikor Sztupar középre mutatott. Ám a kuvaiti szövetség díszpáholyban tomboló elnöke, Fahad Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah herceg, az emír testvére is mutogatni kezdett.

Az emír testvére eleinte a díszpáholyból "vezényelt", aztán a tettek mezejére lépett Forrás: AFP/Jean-Pierre Prevel

A pályán a középkezdéshez induló Sztupar kezét megfogta a kuvaiti csapatkapitány, és (állítólag) a következőket mondta:

Az oroszon és az ukránon kívül németül beszélő játékvezető ezt válaszolta:

Erre a kuvaiti kapitány a hóna alá vette a labdát, intett a társainak, hogy vonuljanak a díszpáholy elé, ahol a „főnök" hisztizett. Döbbenetes jelenet volt, amint a herceg hevesen gesztikulálva le akarta hívni a focistákat a pályáról. Az egyik kispadon ülő segítővel jelbeszéddel kommunikált (akkor még nem voltak mobiltelefonok), majd miután így nem sikerült mindent megbeszélni, elegánsan bevonult a pályára. Mintha csak otthon a kertjében sétálgatna.

A kuvaiti milliárdos úgy gondolta, hogy pénzzel és hatalommal egy gól is visszavonható egy vb-n. Jól gondolta Forrás: AFP/Georges Bendrihem

Sztupar nem merte folytatni a találkozót, a spanyol biztonságiak meg nem mertek intézkedni a világ egyik leggazdagabb (így legbefolyásosabb) emberével szemben. A stadionban helyet foglaló tízezrek a készülékek előtt ülő tízmilliókkal együtt döbbenten nézték a tragikomédiát.

Lassan annyian gyűltek össze a pályán, hogy nem látszódtak a focisták.

Ám ők ekkor már nem is voltak fontosak. Egyébként a kuvaitiak az átadás pillanatában valóban leálltak, ugyanis azt állították, hogy ők sípszót hallottak. Ami biztos, ez nem a játékvezetőtől jött. Valószínűleg erről tájékoztatták főnöküket is, aki ekkor már úgy viselkedett, mintha a FIFA elnöke lenne.

A francia szövetségi kapitány, Michel Hidalgo sem akart kimaradni a beszélgetésből Forrás: AFP/Stringer

Viszont a FIFA elnökénél komolyabb eredményt ért el, ugyanis Sztupar legalább tízperces közjáték után megdöbbentő döntést hozott:

visszavonta a gólt! Labdaejtéssel folytatódott a találkozó. Mintha mi sem történt volna.

Ilyenre sem előtte, sem utána nem volt példa komoly tétmérkőzésen. Fahad Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah megnyugodott, méltóságteljesen visszasétált a díszpáholyba, és a találkozó 3-1-ről folytatódott.
A vége egyébként 4-1 lett, de ennek a történet szempontjából semmi jelentősége.

Viszont a kuvaiti szövetségi kapitány, Carlos Alberto Parreira meccs utáni sajtótájékoztatón elmoindott véleményének igen:

A példátlan cirkuszt rendező, Fahad Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah sem bújt el a közvélemény elöl:
„A világon megtörténhet, hogy nézők sípszóval zavarják a játékot, Kuvaitban azonban ilyesmi még nem fordult elő, és nem vagyunk hajlandóak ilyen szempontból alkalmazkodni a külföldhöz."

Arra a kérdésre, hogy ha a bíró nem vonja vissza a gólt akkor tényleg levonulnak, ezt válaszolta:

A bíró egy elfogult európai volt, és különben is a kis országok tehetetlenek a foci-nagyhatalmakkal szemben. A mérkőzés után pontosan tudjuk, hogyha minket nem hagytak nyerni a franciák ellen, nem fognak az angolok ellen sem."

Joseph Blatter volt akkor a FIFA főtitkára, és nem hagyta szó nélkül a szervezetét ért támadást Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A megsértett világszervezet sem késlekedett a válasszal, másnapra meghozta az ítéletét:
1. A mérkőzést a pályán elért 4-1-es francia győzelemmel igazolja.
2. A Kuvaiti Labdarúgó Szövetséget a csapat sportszerűtlen magatartásáért 25 ezer svájci frank pénzbüntetéssel sújtja.
3. A kuvaiti szövetség elnökét sportszerűtlen magatartása miatt felfüggeszti, és további büntetéseket helyez kilátásba a mérkőzés után elhangzott sajtónyilatkozatért.
4. Figyelmezteti a valladolidi rendezőket, hogy jobban ügyeljenek a rendre és fegyelemre.
5. A játékvezetőt a Játékvezető Bizottság legközelebbi üléséig ugyancsak felfüggesztik.

Arról nincs információ, hogy az olajsejk a 25.000 svájci frankot a mellényzsebéből vagy a farzsebéből előhúzva vágta a FIFA illetékeseinek asztalára, de azt tudjuk, hogy Kuvait Angliától is kikapott, és kiesett. Franciaország pedig az elődöntőig menetelt.

Miroszlav Ivanovics Sztupar játékvezető nemzetközi pályafutása viszont ezzel a találkozóval véget ért. 40 évesen kénytelen volt búcsút mondani az összes FIFA és UEFA rendezvénynek. Soha többé nem vezethetett sem válogatott, sem nemzetközi kupameccset.