Le tudja-e győzni Lionel Messi és a teveinfluenza a franciákat?

fbl TOPSHOTS Horizontal JOY HEADSHOT RAISED FIST PORTRAIT-AMERICAN SHOT FOOTBALL WORLD CUP SEMIFINAL
Lionel Messi élete utolsó vb-meccsén világbajnok lehet
Vágólapra másolva!
Vasárnap 16 órakor Loszaílban a Franciaország-Argentína döntővel fejeződik be a 22. labdarúgó-világbajnokság. Minden idők legkorruptabb vb-je, minden idők legbotrányosabb bírói küldései és egy nagyon gyenge futballt hozó torna kerülhet zárójelbe, ha a döntő színvonala méltó lesz a résztvevő felekhez. Egy biztos, aki ezt a meccset a helyszínen láthatja, részese lesz a futball - és sporttörténelemnek.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Nekünk, Európában (Magyarországon) élő embereknek nehéz felfogni mindazt, ami ezekben az órákban Argentínában történik.

Mert bár a brazilok büszkén állítják magukról, hogy a futball náluk vallás, ne legyen kétségünk felőle, hogy Argentínában is az.

Amúgy is, a brazilok megint kiestek a negyeddöntőben, mert újfent nem tudtak mit kezdeni azzal a helyzettel, amikor egy jól megszervezett és taktikailag fegyelmezett válogatott szétzúzza a Jogo Bonitót.

Sírógörcs kerülgeti a világot és Brazíliát

Brazília 2002 óta nem nyert világbajnoki címet.

Argentína? 1986 óta. Akkor, a mexikóvárosi döntőben az NSZK-t múlták felül egy zseniális meccsen, ahol

szerencsétlen nyugatnémetek azt hitték, hogy elég figyelni Maradonára.

A döntő három argentin gólja közül az Isteni Diego egyet sem lőtt (a beteg Pasarella helyén játszó Brown, aztán Valdano és Burruchaga szerezték a dél-amerikai csapat góljait), ellenben tényleg jól fogták őt a németek. 2-2 után azonban, hacsak egy másodpercre, de elfeledkeztek róla, ő indította zseniálisan Burruchagát, a többi meg már történelem. Erre a vb-győzelemre kisebb árnyékot vetett

Maradona kézzel ütött gólja

az Anglia elleni negyeddöntőben (ki tudja, mi lett volna ott a vége, ha ez nem így történik), de még mindig nem volt annyira hosszú az árnyék, mint 1978-ban, amikor az argentinok a Videla tábornok terrorja alatt nyögő országban, a maguknak rendezett kirakat-világbajnokságon lettek a futball történelme során először aranyérmesek a világbajnokságon.

Lionel Messi lábai aranyat érhetnek Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

2022-ben, Katarban harmadszor is azok lehetnek (messze van még a brazil öt - mondják a szomszédből, de ők is tudják, ezúttal is keserű ez a fricska.)

Árnyékot az eddigi szereplésre legfeljebb a Szaúd-Arábiától elszenvedett 2-1-es vereség vethet

(a csoportkör első fordulójában), de e tekintetben a franciák sem állnak jobban, mert ők meg Tunéziának dobták oda az utolsó csoportkörös meccset, amikor nekik már minden mindegy volt.

Vasárnap délután, közép-európai idő szerint 16 órakor, katari idő szerint 18 órakor, argentin időszámítás szerint déli 12 órakor azért ülnek le százmilliók a tévék elé, hogy lássák a katarzist, a nagy álom beteljesedését, az ötödik vébéjén az utolsó vb-meccset játszó Lionel Messi világbajnoki címének megszületését.

Argentínában a vasárnap déli harangszó adja meg a jelet,

Dohában meg a lengyel játékvezető. Legkorábban 110 perc múlva, rosszabb esetben kicsit később, de ki fog derülni, hogyan végződik ez a történet.

Szegény franciák

Róluk még egy szót sem ejtettem, nekik is volt (van) bajuk elég. A helyiek által csak teveinfluenzának nevezett vírus sorra döntötte le a kékek játékosait, akik amúgy a vb-címvédői, de a hősi ének (akarom mondani a beéneklés) Messi miatt nem róluk szól.

Holott Mbappé 23 évesen kétszeres világbajnok lehet, ami ebben a kissé elkorcsosult és megváltozott, a támadófocit szinte elfelejtő játékban a maga nemében óriási sztori lehetne.

Ám sokan úgy vannak vele, hogy Mbappé még csak 23 éves, neki legalább három világbajnokság benne van az életében, lehet ő máskor is kétszeres. De Lionel Messi most vagy soha.

Lionel Messi élete utolsó vb-meccsén világbajnok lehet Forrás: AFP/Juan Mabromata

Mbappé-pólót még lehetett a döntő előtti napon kapni Katarban, de a Messi-felirattal gyártott felsők mind egy szálig elfogytak.

Kincs, ami nincs -

idézhetném Bud Spencer és Terence Hill örökbecsű klasszikusának magyar címét, miközben szombaton délután a bronzmeccset megrendező Khalifa Stadionnál kétféle táblát emelgető embert lehetett látni. Az egyik csoport (ők voltak többen) jegyet szerettek volna a vasárnapi döntőre, a többiek csak egy Messi-trikó után sóvárogtak. Felfoghatatlan az a kultusz, ami a világ jelenlegi legjobb labdarúgóját itt körbeveszi és felfoghatatlan, hogy vasárnap élete utolsó vb-meccsét játssza le Loszaílban.

Messi nélkül is van élet

Van és lesz, de a lesz már nem lesz ugyanolyan, mint a 2006-os, a 2010-es, a 2014-es, a 2018-as és a 2022-es volt. Már csak azért sem, mert se égen, se földön nincs a világ labdarúgásában egy Messihez hasonló karakter. A portugál Cristiano Ronaldo még nem akarja abbahagyni, de pont ezen a vb-n láttuk, mennyire nincs egy súlycsoportban ő és Messi - bármennyire is szeretné a világ Ronaldónak drukkoló fele ezt elhitetni.

Lionel Messi és Josko Gvardiol feledhetetlen párharca a vb elődöntőjében Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

A sportág amúgy is súlyos identitásválságban van, amit persze a "data futball" szerelmesei azonnal és ordítva cáfolnak; dehogy is, azért lett ennyire nézhetetlen ez a vb, mert a csapatok nem mernek játszani, mert előtte bebiflázták az ellenfelek XG-mutatóit és különben is, Opta Joe megmondta, merre hány a méter.

Már-már hajlamosak lennénk elhinni, hogy mindez igaz, amikor jön Messi, magasról tesz Joe-ra és apjára, Optára, az XG-mutatókra, a 100 millió eurós horvát csodahátvédre, Joško Gvardiolra, és úgy megforgatja, mint anno a Moszkva téren a hentes a sült kolbászt a rotyogó zsírban.

A mindenféle statisztikákkal megtámasztott Joško Gvardiol dől jobbra, dől balra, a Messi-féle firka skarlát betűként virít a homlokán, hogy aztán egy tökéletes passz után a zseni kiszolgálja a társat, s egy pillanattal később boldogan boruljon a 11 játékos egymás nyakába, egy egész ország meg hasonlóan ott lent, délen, de még azok is, akik azt mondják, hogy Messi nélkül is van élet.

Messi a döntő előtti utolsó edzésen Dohában Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Nincs. Ilyet mástól nem láttunk ezen a világbajnokságon.

És - ezt kimondani is borzalmas - a sportág csúcseseményén most látjuk őt utoljára focizni.

Becsüljük meg ezt a pillanatot, tegyük el majd jól az emlékezetünkben - bármi is lesz a végeredmény. Mert Lionel Messi utolsó vb-meccsét követően a sportág is meghal egy kicsit.

Lapozzon, hogy elolvashassa, hogyan készült a két csapat a döntőre!