Vágólapra másolva!
Egy mérkőzésen négy gólt szerezni még akkor is egy csatár becsületére válik, ha ezt a bravúrt egy edzőmeccsen teszi meg, ha pedig tétmérkőzésen produkálja ugyanezt, akkor egyértelműen klasszisteljesítményről beszélhetünk. A portugál FC Porto támadója, Pena a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában a walesi Barry Town ellen ért el "gólpókert", és ezért megérdemli, hogy ő legyen a nap játékosa.

Pena, teljes nevén Renivaldo Pereira de Jesús 1974. február 19-én született Brazília Baia államában, a Vitória de Conuista nevű városban, és első klubja az a Serrano FC volt, amely nemrégiben Magyarországon is járt. Ez a csapat azonban még Bahia államban sem tartozik a nevesebbek közé, így Pena egy évvel később szülővárosa együttesébe igazolt. A Conquista is csak másodosztályú klub az államban, ám éppen Pena góljainak is köszönhetően felkerült a legjobbak közé.

1996 nyarán Renivaldo végre a brazil labdarúgás egyik központjába, Sao Paulóba került, igaz, nem valamelyik sztárcsapatba, hanem a Rio Brancóba, ahol két évet töltött el anélkül, hogy különösebben felfigyeltek volna rá. Egy rövid időt az ugyancsak Sao Pauló-i Paraguacuensénél is lehúzott, majd ismét elmerült a brazil labdarúgás alsóbb osztályaiban, hiszen a Ceará nevű kiscsapatba igazolt, amely a hasonló nevű államban található.

Ezzel a klubbal 1998-ban állami bajnokságot nyert, mire megint szerződtette őt a Rio Branco, majd végre sikerült a nagy áttörés: 1999-ben a Palmeiras futballistája lett. Igaz, a Pálmafásoknál leginkább csak csere volt, az 1999-es bajnokságban mindössze hat mérkőzésen szerepelt, és egy gólt ért el. Tavaly a Rio-Sao Paulo bajnokság döntőjében kétszer is eredményes volt, és ennek köszönhetően csapata lett a győztes, majd a Libertadores-kupa fináléjában is betalált a Boca Juniors ellen, igaz, akkor a brazilok összesítésben vereséget szenvedtek.

2000 szeptemberében aztán az FC Porto hárommillió fontot fizetett érte, és mint kiderült, Pena jó vételnek bizonyult, hiszen gólkirályi címet szerzett Portugáliában, és ha így folytatja, akkor talán Mário Jardelt is feledtetni tudja a Sárkányoknál.

Ajánlat:

FC Porto

Korábban:

A nap játékosa: Franck Leboeuf (Olympique Marseille)