Vágólapra másolva!
Az angol Southampton együttese pocsékul kezdte a bajnokságot, a Szentek ebben az idényben nemhogy meccset nem tudtak nyerni, de gólt sem értek el a Premier League-ben. Nem csoda, hogy a klub leginkább a csatársort szeretné megerősíteni, és ebben a legújabb kiszemelt a francia AS Monaco futballistája, Wagneu Eloi, aki már meg is érkezett az angol városba, hogy leigazolásáról tárgyaljon.

Fotó: Reuters

Eloi családja hamarosan Franciaországba költözött, Wagneau pedig 1990-ben, tizenhét évesen lett a Lens igazolt játékosa, de ekkor még csak az ifjúsági csapatban kapott helyet. Végigjárva a ranglétrát, 1993. július 24-én mutatkozott be az első osztályban, az Olympique Marseille ellen. Ebben a bajnoki szezonban összesen tíz alkalommal jutott szóhoz, és az utolsó fordulóban megszerezte első találatát is a legjobbak között, a Le Havre ellenében, 1994. április 2-án.

A következő évben is nagyjából ugyanígy szerepelt, hiszen kilenc meccsem egy gólt szerzett. 1995 nyara több fontos eseményt is hozott az életében. Először is, elment Lensból, a másodosztályú Nancy csapatába. Másodszor pedig, ami talán még ennél is fontosabb, megszerezte első sikerét, mégpedig a francia katonai válogatottal, amellyel világbajnokságot nyert.

A másodosztályban a Nancy színeiben jobban ment neki a gólgyártás, hiszen tizennyolc találkozón pályára lépve hat góllal járult hozzá a Nancy feljutásához. Az első osztályban döcögösen ment neki a játék, hiszen csak egyetlenegyszer volt eredményes. 1997 nyarán ennek ellenére a Lens visszahívta, éppen a legjobbkor, legalábbis a csatár számára. Eloi így ugyanis részese lehetett a Lens nagy menetelésének, aminek a végén a bajnoki aranyérem kerülhetett vitrinjébe. Ekkor egy év alatt annyi gólt szerzett, mint korábbi három első osztályban eltöltött szezonjában, számszerint hármat.

A következő szezonban továbbra is csak főként csereként szerepel a Lensban, Vairelles és Nouma mögött, de sokkal eredményesebben, mint bármikor korábban. A bajnokságban fél szezon alatt hét gólt szerzett, és a Bajnokok Ligájában a Panathinaikosz ellen szerzett góljával nagy pénzt tett saját és játékostársai zsebébe.

Le is csapott rá az AS Monaco, amely 1999 januárjában vette meg. Eloi itt is csak kispados volt, és az idény hátralévő részében egy gólt szerzett. Később sem termett sok babér számára a nagyhercegségben, hiszen az 1999–2000-es bajnokságban egyszer sem volt eredményes, a legutóbbi szezonban pedig két találatig jutott. A nyáron ki is került az első csapat keretéből, csak a tartalékok között edzhetett, ezért szeretné most mindenképpen elhagyni a Monacót.

Korábban:

A nap játékosa: Steven Gerrard