Vágólapra másolva!
Viorel Hizo csapata gólnélküli döntetlent harcolt ki a PSG otthonában, ami parázs küzdelmet sugall a jövő heti bukaresti visszavágóra. A Hertha idegenben játszott, s nyert, de ami még jobb, Dárdai Pál és Király Gábor is végigjátszotta a találkozót.

A Rapid Bucuresti mellett a többi román együttes programja: a Steaua csütörtökön Zürichben, a Brassó Triesztben Ronaldoék ellen próbál szerencsét, a Dinamo saját otthonában fogadja a Grasshoppers együttesét az UEFA Kupa első fordulójában.

Egyértelmű, hogy nem a Rapid volt a favorit Párizsban, a Saint-Germain ellenni kupaviadal odavágóján. Ez a tény nemcsak a fogadóirodákban tűnt fel, hanem a francia csapat mestere, Luis Fernandez csapatösszeállítási stratégiájában is. A PSG edzője nem találta annyira értékesnek Viorel Hizo legénységét, hogy a "nagyobb kaliberű" tüzéreket is harcba küldje (mint Okocha, Anelka, Agostino), legalábbis az első félidőben. Persze, a brazil csatár-trió, Ronaldinho, Alex és Aloisio sem a "futnak még" kategóriába tartozik, ám kétség sem fér hozzá, hogy nincs az a francia szakember, aki a Rapidot egy kategóriába sorolná a PSG-vel.

Fernandez azonban 60 percnyi meddő játék után magához tért, főleg miután a román vasutasok két ziccert is kihagytak. A francia forgatókönyv szerint a PSG-nek ekkor már legalább négy góllal kellett volna vezetnie, errefel Letizi bravúrjaira volt szükség ahhoz, hogy ne Hizo ismeretlen nevű tanítványai szerezzék meg a vezetést a híres Parc des Princes stadionban. A francia parancsnok ekkor bevetette a nagyágyúkat is sorban, a fentebb említett sorrendben. Ez sem segített a kétségbeesett párizsi csapaton, az eredményjelző tábla érintetlen maradt, ami nemcsak a PSG csatárain, de a kétsoros román védelmen, és a Dolha kapus bravúrjain is múlott.

A párizsi gólnélküli döntetlen egyben azt is jelenti, hogy a jövő heti visszavágó még ennél is ádázabb küzdelmet előlegez, mint ahogy azt Pancu, a Rapid előretolt éke is beismerte. A mérkőzés után a román csatár felidézte két hatalmas gólhelyzetének körülményeit: "Az első félidőben Chirita beadásánál megcsúsztam a nedves talajon, a második rész elején pedig elkapkodtam a helyzetet, talán a másik lábammal kellett volna megeresztenem a lövést."

Daniel Chirita kiemelkedett a román védelemből, aki nem görcsölt be a francia csatárok semlegesítésénél. "Előbb Ronaldinho próbálkozott az én oldalamon, akinek fejlett technikai készségét ismertem videóról. Majd a két brazil helyet cserélt, de Alexnek sem hagytam sok levegőt, és később Anelka sem tudott sokat kezdeni ezen az oldalon" - nyilatkozta a román balhátvéd.

A találkozót követő sajtótájékoztatón csak a román fél képviselte magát. Viorel Hizo vezetőedző szerint a párizsi 0-0 még nem jelent továbbjutást, hiszen a PSG kitűnő játékosállománnyal rendelkezik, amely idegen pályán sem ijed meg a saját árnyékától. Mindenesetre, a két csapat értékszintje közelebb került egymáshoz, és a bukaresti visszavágón már egyenlő esélyekkel léphetnek pályára.

Zürichben rendezik csütörtöki este a St. Gallen-Steaua találkozót az UEFA Kupa első fordulójában. A Steaua legénysége eddig két svájci együttest állított meg kupa-története során: 1980-ban a Young Boys (6-0 Bukarestben, 2-2 Bernben), 1995-ben pedig a Servette Geneva (4-1, 1-1) csapatát búcsúztatta a KEK, illetve a BEK-ben. És egy hír a Steaua berkeiből: Jean Vladoiu megelégelte Victor Piturca diktatórikus módszereit, fogta sátorfáját és elhagyta a katonacsapat edzőtáborát, a játékos nyilatkozata szerint: örökre.

A Brassói FC szerdán délután utazott Triesztbe, ahol az Inter ellen lép pályára. A mérkőzést a spanyol Fernando Carmona Mendez vezeti, honfitársai, Luis Lopez Nunez és Julian Gonzalez Rayo segédletével. A találkozó érdekessége, hogy az olasz klub brazil sztárja, Ronaldo hosszú kihagyás után épp ezen a meccsen tér vissza a pályára. Az Intert eddig egyedül a Dinamónak sikerült megállítania az UEFA Kupában 1982-ben: két 1-1-es mérkőzés után a Dinamo 3-2-re nyert hosszabbításban.

UEFA Kupa, első forduló, kedd:
Paris SG - Rapid Bucuresti 0-0

Szerda:
Csernomorec (orosz) - Valencia (spanyol) 0-1 (0-0)
Westerlo (belga) - Hertha BSC 0-2 (0-1)

Balla István

Korábban: