Vágólapra másolva!
Japán és francia győzelemmel kezdődött meg a labdarúgó Konföderációs-kupa Franciaországban. A nyitómérkőzésen az ázsiai együttes három góllal bizonyult jobbnak Új-Zéland csapatánál, míg a házigazdák 1-0-ra verték Kolumbiát.

Egy rossz bírói döntésnek köszönhetően büntetővel nyert a francia labdarúgó-válogatott a Konföderációs-kupa lyoni nyitónapján Kolumbia ellen. A torna első találkozóján, ugyancsak az A csoportban magabiztos japán siker született; az ázsiai együttes három góllal bizonyult jobbnak Új-Zéland csapatánál.

Egyetlenegy gól döntött a Franciaország-Kolumbia labdarúgó-mérkőzésen, amellyel a házigazda gall együttes megkezdte szereplését a Konföderációs-kupa első fordulójában. A lyoni Gerland-stadionban hiába játszott mezőnyfölényben Jacques Santini együttese, a győztes találatot mégis egy kétes szituációt követően tudta begyömöszölni a jól védő Oscar Cordoba hálójába.

Az első félidőben a fiatal középpályás sorral (Dacourt, Pedretti, Kapo) felálló hazaiak számtalan támadást vezettek, de Wiltord és Henry is hibázott, míg a másik oldalon egyedül Ruben Dario Velasquez tizedik percben megeresztett szabadrúgása okozott bonyodalmat.

A 39. percben a portugál Cardoso játékvezető unta meg a tétlenséget, s egészen hihetetlen hibát vétett. Wiltord remek labdát kapott a jobbösszekötő helyén, lecselezte magát az alapvonalig, majd onnan szerette volna középre adni a labdát, ám ehelyett egy méterről az előtte álló Velasquez jobb kézfejét találta el. Szándékosságról szó sem lehetett, a televíziós felvételeken jól látszik, hogy a lövés ereje hátraviszi a mozdulatlan, test mellé szorított kart... A heves vita és sárga lap után Henry félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).

A második félidőben sem változott sokat a játék képe, ám az átütőerő nélkül támadó dél-amerikai együttes így is pontot menthetett volna, ha az utolsó percekben jobban koncentrál. Ám a 85. percben Aristizabal próbálkozását Coupet kapus hárította, egy perccel a rendes játékidő vége előtt pedig Velasquez lőtt a léc fölé.

A csoport, 1. forduló:
Franciaország - Kolumbia 1-0 (0-0)
Lyon, 41000 néző
vezette: Lucilio Cardoso (portugál)
gól: Henry (39. - 11-esből)
Franciaország: Coupet - Thuram, Desailly, Mexés, Lizarazu - Wiltord, Pedretti, Dacourt, Kapo (Pires, 61.) - D. Cissé (Govou, 77.), Henry (Marlet, 85.)
Kolumbia: O. Córdoba - G. Martínez (Vallejo, 93.), Yepes, I. Córdoba, Bedoya - Patino (Arriaga, 66.), Velásquez, J. López, G. Hernández - Aristizábal, Becerra