Vágólapra másolva!
Akár jelzés értékű is lehet Wanderlei Luxemburgo, a Real Madrid futballcsapata új trénerének megérkezése Madridba: az 52 éves, hazájában páratlanul eredményes szakember egy gépen utazott Riótól a spanyol fővárosig a karácsonyi szabadságról visszatérő Ronaldóval és Roberto Carlosszal. Alighanem bőven volt idejük megbeszélni a repülőn a fővárosi klubnál kialakult helyzetet.

Luxemburgo munkába állásásával alighanem brazil korszak veszi kezdetét a Realnál, Ronaldo és Roberto Carlos helye nyilván megszilárdul, s küszöbön áll a két ifjú csillag, Adriano és Robinho leszerződtetése. Utóbbi a minap éppen Luxemburgo irányításával lett Brazília bajnoka a Santos csapatában.

Vanderlei Luxemburgo "szűzbeszédében" - melyet az AS című lapnak adott nyilatkozatából lehet kihámozni - az újságíró kérdésére, miszerint vajon a fegyelem-e az a dolog, amire a leginkább szükség lenne ahhoz, hogy a Madrid kilábaljon a jelenlegi válságból, a Palmeiras, a Corinthians, a Cruzeiro és a Santos csapatával összesen öt brazil bajnoki aranyérmet szerzett edző - aki másfél éves szerződést írt alá új csapatához - így felelt: "Egynél kicsit több dologra van szükség: fegyelemre, egységre, munkára és profi szellemre."

Luxemburgo a hatodik dél-amerikai edző a Real Madrid élén, viszont csak az első brazil. Az elődök: az uruguayi Héctor Scarone (1951/52) és Enrique Fernández (1953/55), a paraguayi Fleitas Solich (1959/60), továbbá az argentin Luis Carniglia (1957/59) és Jorge Valdano (1994/96).

Luxemburgót Brazíliában vaskezű edzőnek ismerik, ezzel kapcsolatban azonban azt nyilatkozta megérkezése után: "Nem vagyok túl szigorú, csak profi." Az edző bemutatkozó mérkőzése mindössze hét percig fog tartani: január 5-én, szerdán a Real Sociedad elleni, bombafenyegetés miatt félbe szakadt mérkőzés utolsó szakaszát kell lejátszani, 1-1-es állásról indulva.

"Új kihívás lesz ez, nekem és gondolom a játékosoknak is. Hétperces meccsre még sohasem készítettem fel a csapatomat", mondta Luxemburgo. Az edző korábban már dolgozott együtt a csapat két braziljával: Roberto Carlosszal a Palmeirasban a kilencvenes évek elején, Ronaldóval pedig a brazil válogatottban, 1998 és 2000 között.

"Luxemburgo a létező legjobb megoldás az edzőkérdésre. Ő majd meghozza az igazi futballt!" - nyilatkozta az örömmámorban úszó Roberto Carlos.

Az új szakvezető magával hozza Brazíliából stábját: Fernando Mellót és Marco Moura Teixeirát. Előbbi az erőnléti edző, és legutóbb a Santosnál dolgozott Luxemburgóval, utóbbi afféle segédedző, aki a Cruzeirónál és a válogatottnál is a mester asszisztense volt.

Érdekes, hogy egy hete Luxemburgo már meg is egyezett Marcelo Teixeirával, a Santos elnökével a szerződéshosszabbításról, ám aztán jött a Madrid ajánlata, s a szakember 24 óra leforgása alatt felmondta a kontraktust, és aláírt a spanyol sztárgárdához.

Az 1952. május 10-én Nova Iguaçu (Rio de Janeiro állam) született Luxemburgo karrierje során már tizenöt különböző csapatot irányított. A szinte végtelen lista a következő: Campo Grande, Rio Branco, Friburguense, Al Ittihad (Szaúd-Arábia), Democrata-GV, América, Bragantino, Guarani, Flamengo, Ponte Preta, Palmeiras, Paraná Clube, Flamengo, Palmeiras, Santos, Corinthians, Palmeiras, Cruzeiro, Santos. A brazil válogatott élén 1998 és 2000 között állt, 1999-ben megnyerte a Copa Américát, a sydneyi olimpián azonban leégett gárdájával.

Ch. Gáll András