Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 20-án!

1992-ben ezen a napon játszották az olasz bajnokság harmadik fordulóját. A játéknapon nem született különösebb meglepetés, talán csak a Napoli hazai veresége szomorított el jónéhány délolasz szurkolót, valamint sok-sok totózót.

A bajnoki címvédő AC Milan az Atalantát győzte le 2-0-ra, a Juventus FC a Genoa vendégeként szerzett pontot (2-2), míg az év nyarán bronzérmet szerzett Torino könnyedén (3-0) lépett túl az AC Parmán.

A forduló gólszerzőin végigpillantva egy kisebb sztárleltárt tarthatunk, hiszen Florin Raducioiu (Brescia), Giuseppe Signori (Lazio), Tomás Skuhravy (Genoa), David Platt (Juventus FC), Daniele Massaro, Marco van Basten (AC Milan), Daniel Fonseca (Napoli), Matthias Sammer, Salvatore Schillaci (FC Internazionale), Claudio Caniggia, Giuseppe Giannini (AS Roma), Walter Casagrande (Torino), Abel Balbo (Udinese), Attilio Lombardo, Vladimir Jugovic (Sampdoria) rendkívül sikeres pályafutást tudhat maga mögött.

A játéknap magyar érdekeltségű mérkőzését Firenzében játszották, ahol Détári Lajos csapata, az újonc Ancona a Fiorentinához látogatott. A lila-fehérek két döntetlennel kezdték a szezont, így hazai közönség előtt egyértelműen csak a győzelem lehetett az elfogadható eredmény számukra, de így voltak ezzel az anconaiak is, akik az első fordulóban a Torinótól (1-4), a második körben pedig a Sampdoriától (2-3) kaptak ki, így pont nélkül álltak.

Détárira nem lehetett panasz, hiszen mindkét mérkőzésen eredményes volt, sőt Firenzében is ő szerezte meg a vezetést a találkozó 15. percében. Nem sokáig örülhettek a piros-fehérek, hiszen öt perccel később Marco Pecoraro öngólt vétett (csapattársai közül Torinóban Massimo Gadda, míg a Samp ellen Óscar Alfredo Ruggeri cselekedett hasonlóan), majd Fabrizio di Mauro (34. perc) és Brian Laudrup (39.) góljai után összeomlott az Ancona. A második játékrészben a Fiorentina még négy gólt (Francesco Baiano 50., Di Mauro 65., Laudrup 71., Gianluca Luppi 75.) szerzett, így 7-1-re győzött.