Vágólapra másolva!
Négy párosítás közül kettőben eldőltnek látszik a továbbjutás kérdése az UEFA-kupa negyeddöntőjében, a Zenit Szankt-Petyerszburg vagy a Levszki Szófia részéről hatalmas bravúrra lenne szükség a legjobb négy közé jutáshoz. Az angol Middlesbrough FC dolga sem egyszerű, de a svájci FC Basel elleni kétgólos hátrány ledolgozhatónak tűnik - a két román együttes összecsapásán pedig bármi megtörténhet.

A Rapid Bucuresti és a Steaua Bucuresti az első mérkőzésen 1-1-es döntetlent játszott egymással, ami némiképp a Steauának kedvez, hiszen egy héttel korábban a Rapid otthonában mérkőztek a csapatok. Már azt az összecsapást is hatalmas biztonsági előkészületek előzték meg, és szerencsére a találkozó botrány nélkül zajlott le, de a helyi hatóságok semmit sem bíznak a véletlenre: a visszavágón, amelyet a Lia Manoliu stadionban rendeznek, és ahová több mint 50 000 nézőt várnak, a hírek szerint 2500 rendőr lesz szolgálatban, és a stadion környékén teljes alkoholtilalmat rendeltek el.

Ami a futballt illeti, a hét végi bajnokin mindkét gárda magabiztos győzelmet aratott, és a Steaua részéről különösen bíztató lehet a fiatal támadó, Andrei Cristea formája, aki kétszer is eredményes volt az Otelul Galati ellen. Az egykori BEK-győztesnél a balszélső Gabriel Bostina felépült sérüléséből, és valószínűleg visszatér a kezdő tizenegybe, így az első meccsen az ő helyén bevetett Banel Nicolita visszatérhet megszokott posztjára, a középpálya jobb oldalára. A Rapidnál Valentin Badoi, Danut Perja és Valentin Negru is sérüléssel bajlódik, Badoi ki is hagyta a hét végi bajnokit, de a Steaua ellen minden bizonnyal ott lesz a kezdők között.

Bármelyik román gárda is megy tovább, ellenfele a Middlesbrough FC-FC Basel párviadal győztese lesz - és erre a titulusra jelenleg még a svájciaknak van nagyobb esélyük, hiszen az első meccset hazai pályán 2-0-ra megnyerték. Helvét klub utoljára 28 évvel ezelőtt tudott a legjobb négy közé kerülni valamelyik európai kupában (akkor a Grashopper-Club ugyancsak az UEFA-kupában remekelt), vagyis a bázeliek hatalmas sikert érnének el a továbbjutással.

A vendégeknél a régóta sérült Murat Yakinon és César Andrés Carignanón kívül mindenki játékra kész, a kérdés csak az, hogy a középpályán Mile Sterjovski vagy Scott Chipperfield szerepel majd - előbbi a védekezőbb, utóbbi az offenzívabb variáció. A Borónál visszatérhet a csapatba az első találkozóról eltiltás miatt hiányzott két védekező középpályás, Goerge Boateng és Lee Cattermole, nem lesz viszont ott társai között az egyik edzésen lábközépcsont-törést szenvedett Gaizka Mendieta és a Bázelben az orrcsontját tört osztrák bekk, Emanuel Pogatetz.

A másik ágon elméletileg nagy meglepetés már nem nagyon születhet, mind a két párviadal eldőltnek látszik. Különösen igaz ez az FC Schalke 04 és a Levszki Szófia párbajára, hiszen a németek a múlt héten Bulgáriában is nyerni tudtak 3-1-re. A gelsenkircheni csapatból a Szófiában eredményes Gustavo Varela családi gyász miatt hazautazott Uruguayba, míg a középpályás Fabian Ernst eltiltás miatt nem léphet pályára, de a németeknek nélkülük is hozniuk kell a továbbjutást. A bolgároknál az eltiltását letöltött nigériai Richard Eromoigbe ismét bevethető, és a szófiai csapat amolyan minden mindegy alapon léphet pályára - de a továbbjutáshoz idegenben kellene legalább három gólt szereznie, aminek kicsi a valószínűsége.

Szintén három gól kellene az orosz Zenit Szankt-Petyerszburgnak ahhoz, hogy kiverje a spanyol Sevilla FC-t, elvégre az andalúziaiak az "odavágót" hazai pályán 4-1-re nyerték meg. Ráadásul Sevillában a norvég hátvédet, Erik Hagent, illetve a játékmester Andrej Arsavint is kiállították, így értelemszerűen nem játszhatnak a visszavágón. A Zenit a hét végén pihent, nem lépett pályára, a spanyolok viszont a sevillai derbivel melegítettek, és ki is kaptak a városi rivális Real Betistől 2-1-re.

A vendégeknél sérülés miatt a szerb bekk, Ivica Dragutinovic, illetve a középpályás Antonio Puerta hiányzik majd, az UEFA viszont csökkentette a szélvészgyors jobbszélső, Jesús Navas büntetését, így az első meccset eltiltás miatt kihagyott focista most már pályára léphet.