Vágólapra másolva!
Az olasz válogatott nem jutott be a legjobb négy közé az Európa-bajnokságon, de ez legkevésbé sem a squadra azzurra kapusán múlott, Gianluigi Buffon ugyanis a kontinensviadalon is remekelt. A posztján sokak által a világ legjobbjának tartott játékos elmondása szerint akár negyvenéves koráig is szívesen folytatná pályafutását, noha még csak az idén múlt harminc.

- Sokakat meglepett azzal, hogy a Juventusban maradt, amikor a klubot száműzték a másodosztályba. Igaz, hogy közel állt ahhoz, hogy az AC Milanba szerződjön?
- Igen, könnyen elképzelhető, hogy ha nincs a másodosztály, akkor a milánóiaknál folytatom, mert új motivációra volt szükségem. A Serie B azonban elég nagy kihívásnak tűnt, és úgy éreztem, akkor cselekszem helyesen, ha maradok. Lehet, hogy sokaknak nem ez volt a természetes, de számomra nem volt kérdés, hogy ha a Juve a másodosztályban folytatja, akkor nekem is a csapattal kell tartanom. A Juventus nagyon sokat segített a pályafutásom során, ennyivel tartoztam az egyesületnek.

- Ibrahimovic, Vieira, Cannavaro, Émerson mind távoztak. Ön miben különbözött tőlük?
- Talán másként neveltek, mást tanítottak - elsősorban a szüleim, hiszen a viselkedési mintákat leginkább tőlük szereztem. Sok hibát követtem el az életem során, de azt hiszem, ez természetes és mindenkivel előfordul, hiszen rengeteg nehézségen kell átmenni, és ezek során előfordulnak tévedések. De ha az ember mindig következetesen, egy bizonyos módon viselkedik, akkor hosszú távon helyes döntéseket hoz. Egyébként pedig a futball kapcsán nem érzem, hogy másmilyen lennék, mint a játékosok többsége. Talán csak annyiban, hogy engem nem érdekelnek az autók.

- Sportos családból származik, a születi atletizáltak, a testvérei röplabdáztak. Gyermekként sem próbált ki más sportágat?
- Mindig is a foci volt a legkedvesebb a számomra. Az atlétikát, a röplabdát, még a kosárlabdát is kipróbáltam, de igazán komolyan csak a labdarúgással foglalkoztam.

- Gyermekkorában kik voltak a példaképei?
- Lothar Matthäus és a Genoa cseh csatára, Tomás Skuhravy voltak a kedvenceim, a kapusok közül pedig a kameruni Thomas N'Kono. Emlékszem az 1990-es világbajnokságon szerepelt kameruni csapatra, és nagyon tetszett N'Kono hozzáállása, viselkedése. Egyébként is mindig az esélytelenebbeknek szurkoltam. Olaszországban a Genoa és a Pescara voltak a kedvenc csapataim, amikor mindenki a Maradona-féle Napolinak szurkolt.

- Érdekes, hogy N'Kono megtetszett önnek, hiszen akkoriban még nem is kapus volt...
- Tény, hogy 13 éves koromig csatárt játszottam, aztán egy nap megkértek, hogy álljak be a kapuba, és ott ragadtam - négy évvel később pedig bemutatkozhattam a Serie A-ban. Úgy látszik, így volt megírva a sors könyvében. Ez volt a pályafutásom két kulcspillanata: amikor először húztam fel a kapuskesztyűt, illetve az első bajnoki mérkőzésem, mégpedig az AC Milan ellen. Fiatal focistaként egy igazi sztárcsapatban akartam játszani, de végül a Parmában kötöttem ki, és ez végül az előnyömre vált. Így szinte úgy mutatkozhattam be a felnőttek között, hogy egyetlen edzésen sem vettem részt a csapattal.

- Ez miben jelentett előnyt?
- Másként álltam hozzá a védéshez, mint a profi kapusok. Nem volt időm gondolkozni, így aztán ösztönösen viselkedtem, mindig azt tettem, ami az adott pillanatban a legjobbnak tűnt. Minden olyan gyorsan történt, hogy kétségbeesni sem volt időm.

- Napjainkban a világ egyik legjobb kapusa, amit a 2006-os vébén is bizonyított. Milyen érzés volt magasba emelni a trófeát?
- Egy álom vált valóra számomra a világbajnoki címmel, de ezzel alighanem minden futballista így lenne. Még mindig nagyon szerencsésnek érzem magam miatta. Elképesztő örömet éreztem, főleg, hogy az egész országot boldoggá tudtuk tenni.

- Még csak 30 esztendős. Hogyan látja a jövőjét?
- Ahogy eddig is. Az életkor csak egy szám, és nem attól változik az ember viselkedése. Minden azon múlik, hogyan érzem magam, és mennyire tudok jó kondiban maradni. Amíg erősnek érzem magam, és megvan a motivációm, addig a legmagasabban szinten szeretnék játszani. Ha úgy hozza a sors, akár 40 éves koromig is.

Forrás: www.fourfourtwo.com
www.infosport-focivilag.hu