Vágólapra másolva!
Az olasz bajnokságot hosszú évek óta négy csapat, az Internazionale, a Milan, a Roma és a Juventus uralja. A legjobbak nagyrészt az előnyösebb anyagi helyzetüknek köszönhetik a sikereiket, a mostani átigazolási időszak alapján azonban változhatnak az erőviszonyok. A nyáron a Genoa is kitett magáért, a piros-kékeknél egyedül az Inter költött többet a holtszezonban, de a Napoli is megelőzte a Milant és a Romát.

A Serie A-ban a legutóbbi négy aranyérmet az Internazionale gyűjtötte be, előtte a Milan, a Juventus, a Lazio és a Roma nyert bajnokságot. Utoljára az 1998/99-es szezonban fordult elő, hogy nem Milánó, Torinó vagy Róma adta az érmeseket. Akkor a Fiorentina fért oda a dobogó alsó fokára, arra pedig 1991, a Sampdoria győzelme óta nem volt példa, hogy ne a fenti három város egyikében ünnepeljék a scudettót.

Utóbbira kicsi az esély most is, a szakírók mind egyetértenek abban, hogy az Inter és a Juventus harcol majd az aranyéremért. Mögöttük azonban egyelőre meglehetősen bizonytalan a helyzet, hiszen a többi tradicionális nagycsapat a nyáron korántsem mutatott jó formát, és nem is erősítettek jelentősen. Különösen igaz ez az AC Milanra, amely eladta legjobb játékosát, a brazil Kakát, már nem számíthat a visszavonult Paolo Maldinire sem, eddigi igazolásai pedig nem nyűgözték le a szurkolókat.

Klaas-Jan Huntelaar megvétele egyelőre kevésnek tűnik: a piros-feketék a felkészülési meccseken rendre betliztek, egyedül a Varesét tudták legyőzni. Legutóbb a TIM-kupán az Inter és a Juve ellen még csak gólt sem lőtt Leonardo edző csapata a két, egyenként 45 perces meccsen. A Milannál spórolnak, legalábbis erre utal, hogy igyekeznek megszabadulni nagy fizetést kapó focistáiktól, az érkezőknek pedig nem ígérnek olyan bért, ami a hasonló sztárkluboknál szokásos. Az mindenesetre figyelmeztető jel a vezetőség számára, hogy eddig a klub csupán 11 131 bérletet adott el, ami sokkal kevesebb az év ezen részében megszokottnál.

A bérleteseket tekintve az AS Románál nincs probléma (a bordó-sárgák hívei 21 ezernél járnak), a csapat az Európa Ligában a belga Gent ellen parádés győzelemmel jelezte, hogy számolni kell vele - azonban a pénzügyi gondok még megoldásra várnak. A klub tulajdonképpen senkit sem igazolt a nyáron, csupán a januárban az Udinesétől kölcsönkapott Marco Mottát vette meg végleg - ugyanakkor eladta Alberto Aquilanit a Liverpoolnak, és megszabadult a nagy fizetésű Simone Loriától és Christian Panuccitól. Az egészséges Francesco Tottival felálló Roma persze még így is odaérhet a dobogóra, amelyet azonban két feltörekvő egyesület, a Genoa és a Napoli is célba vett.

A genovaiak már az előző idényben is pozitív meglepetést okoztak azzal, hogy végig harcban voltak a BL-szereplésért, és végül csak a bajnokság hajrájában maradtak le a negyedik helyről. Pedig az élvonalba 2007-ben visszakerült gárda tavaly nyáron alaposan átalakította keretét, ezért kevesen gondolták volna, hogy a rengeteg új szerzeményből ilyen hamar összeáll egy ütőképes együttes. Annál meglepőbb, hogy a genovaiak most is a tavalyi receptet követik, vagyis szinte teljesen kicserélték keretüket. A két legértékesebb futballista, Diego Milito és Thiago Motta eladása nem volt váratlan, értük összesen 40 millió eurót kaptak az Intertől, de távozott még Matteo Ferrari, Davide de Gennaro és a kapus Rubinho is. Érkezőkben persze nincs hiány, és az újak is minőséginek számítanak, Hernán Crespótól kezdve Rodrigo Palación és Alberto Zapateren keresztül egészen Bosko Jankovicsig. A piros-kékek 68 millió eurót adtak ki a nyáron, aminél többet eddig az olasz klubok közül csak az Inter költött - az egyesület extravagáns tulajdonosa, Enrico Preziosi a jelek szerint nagyon bízik Gian Piero Gasperini edzőben, akinek megint új csapatot kell összeraknia.

Nápolyban kicsit más a helyzet: a délolasz gárda az előző bajnokságban csak 12. lett, ami csalódást jelentett. Nem is tetszett a szereplés a tulajdonosnak, a mozimágnás Aurelio de Laurentiisnek, aki a nyáron mindent megtett, hogy a csapat ott legyen az élmezőnyben. Miközben az egyesület eddig megtartotta legjobbjait (elsősorban az argentin csatár, Ezequiel Lavezzi távozását rebesgették), összesen 47 millió euróért vett új játékosokat, amivel jelenleg a negyedik helyen áll a Serie A ranglistáján (az Inter, a Genoa és a Juventus mögött). A legdrágább vétel az Udinesétől szerződtetett válogatott csatár, Fabio Quagliarella volt, érte 16 milliót adtak ki, de az Atalanta középpályása, Luca Cigarini is majd tízmillióba került. A város lakói a Maradona-idők óta, lassan két évtizede vannak éhezve a sikerre, így hétről hétre megtöltik a San Paolo stadiont. A háttér ezúttal adott, hogy Nápolyban újra egy eredményes csapat álljon össze.

www.global-soccer.eu