Vágólapra másolva!
Bár José Mourinho pályafutása legnagyobb vereségét szenvedte el hétfőn este, a Real Madrid edzője azt nyilatkozta a Barcelona elleni 5-0-s rangadó után, hogy nagyon könnyű elfogadni a végeredményt, mivel csapatának nem volt esélye a győzelemre. A hazai csapat címvédő mestere, Josep Guardiola szerint nem fogják a fiaskó miatt meneszteni Mourinhót, aki az Interrel elért 2010-es sikerei miatt továbbra is a legnagyobb esélyese a FIFA év edzője díjának.

José Mourinho, a Real Madrid edzője egyetlen korábbi csapatával, az FC Portóval, a Chelsea-vel és az Interrel sem szenvedett nemhogy öt-, de még négygólos vereséget sem, pedig a hétfő esti meccs pályafutása 464. találkozója volt.

Mourinho tehetetlennek érezte magát

A Barcelonánál a kilencvenes években Bobby Robson tolmácsaként dolgozó Mourinho azonban az óriási kudarc ellenére sem roskadt magába, bár a szokottnál meggyötörtebben nyilatkozott, miután hétfőn este lefocizták a csapatát a Camp Nouban. "Nem aláztak meg minket. Ez pályafutásom legnagyobb veresége, mégis nagyon könnyű elfogadni, mert ezen a meccsen nem volt esélyünk győzni. Olykor az ember rossz szájízzel távozik az akciók hiánya vagy a játékvezető miatt, régebben a Chelsea-vel és az Interrel itt elszenvedett vereséget nehéz volt megemészteni. De most csak szomorú vagyok."

A spanyol fővárosi csapat éppen azért szerződtette a portugál szakembert, hogy - csakúgy, mint 2010 májusában az Interrel - a Real megnyerje a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, és bár még mindkét cél elérhető, a madridi drukkerek számára óriási csalódás, hogy a Barcelona könnyed játékkal kiütötte a tizenharmadik forduló előtt egy ponttal még éllovas együttest.

Mourinho elismerte, hogy a két csapat nem volt azonos súlycsoportban: "Az egyik csapat a legjobb tudása szerint játszott, a másik nagyon rosszul. Teljesen megérdemeltük a vereséget. Két nevetséges gólt kaptunk. Nagyon könnyen elbuktuk az egy az egy elleni párharcokat. 0-2-nél egy Barcelona-kaliberű csapat ellen két dolgot tehetsz: vagy ragaszkodsz a 0-2-höz, vagy mész előre, és igyekszel nyomást gyakorolni, de akkor újabb gólokat kaphatsz" - próbálta magyarázni a bizonyítványt az AS című napilapnak Mourinho.

Forrás: AFP
Mourinho gratulált Guardiolának
(kattintson a képgalériáért)

"Nem éreztem úgy a kispadon, hogy megnyerhetnénk a meccset, a félidőben, 2-0-s állásnál megpróbáltam tenni valamit, de 3-0-nál véget ért a mérkőzés. Innen már csak azzal törődött a csapat, hogy ne veszítse el az egyensúlyát és a méltóságát. Már jóval a meccs vége előtt lehetett tudni, hogy nincs esélyünk nyerni. Tehetetlennek éreztem magam, mert a játékosok nem tudtak változtatni azon, amit én sem tudtam megváltoztatni" - folytatta a szakember, aki a FIFA év edzője szavazás legnagyobb esélyese. (Amikor a FIFA idén bevezetett díjáról kérdezték a közelmúltban Mourinhót, azt mondta, hogy csakis ő kaphatja meg a kitüntetést.)

"Csak két pont a hátrányunk"

A Real Madrid elvesztette az első helyét a bajnokságban, a tréner önbizalma - a nyilatkozata alapján legalábbis - nem sokat csökkent: "A bajnokság csak a végén dől majd el. A Barcelona egy kész csapat, míg a Real Madrid, bár jól játszik, még nincs kész. A mai eredmény ugyanakkor nem tükrözi a két együttes közti különbséget."

A kétszeres BL-győztes tréner reméli, hogy a vereség nem befolyásolja focistái lelkiállapotát, rögtön biztatni is kezdte a csapatot: "Mondtam a játékosaimnak a lefújás után, hogy még nincs vége a bajnokságnak, és meg kell őrizni a tartásunkat. Amikor fontos győzelmet aratunk, örülhetünk, de akkor is készen kell állni a következő meccsre, ha ötöt kapunk. Nem szeretnék sokáig várni, már holnap játszanék. Újra edzenünk, játszanunk és nyernünk kell!"

Úgy tűnik, Mourinho örül, hogy túl van a meccsen, és inkább a jövőre próbál figyelni: "Csalódottan távozom, mert sokkal többet kellett volna nyújtanunk ezen a mérkőzésen, egyénileg és csapatként is. Mind rosszul érezzük magunkat, de a partinak vége, és most folytatnunk kell tovább, mert csak két pont a hátrányunk."

Guardiola: A Real Madrid nagyon jó csapat

Josep Guardiolának, az FC Barcelona vezetőedzőjének továbbra is százszázalékos a mérlege a Real Madrid ellen: a 39 éves szakember 2008 nyarán vette át az együttes irányítását, azóta ez volt az ötödik rangadója, és mindegyiken a Barcelona diadalmaskodott. A csapat ráadásul ezen az öt találkozón összesen tizenhatszor volt eredményes, ez pedig 3,2-es gólátlagot jelent.

Forrás: AFP
Messi (j) ezúttal gólpasszadásban jeleskedett

Guardiolát a kiütéses siker után arról kérdezték, számít-e arra, hogy a vereség hatására Mourinhót menesztik Madridból, az Almeria elleni 8-0-s Barca-diadalt követően ugyanis Juanma Lillót azonnal kirúgták. "Nem hinném, hogy erre sor kerül" - nyilatkozta a tréner. "A hétfői meccs végeredménye nem jelenti azt, hogy ilyen nagy lenne a különbség a két együttes között. A Real Madrid nagyon jó csapat, veretlenül és éllovasként érkezett Barcelonába. Ezúttal minden játékosom jól játszott, és ez jelentette a különbséget" - magyarázta.

A Barcában 1990 és 2001 között játékosként tizenegy évet lehúzó szakember szerint könnyű most azt mondani a csapatára, hogy jobb, mint a Real, de hogy valóban az-e, azt az idő dönti majd el. "Néhány év múlva lehet csak megmondani, hogy mit ér a mostani diadal. A Madrid játéka nagyon látványos, bár tény, hogy most jobb volt az én csapatom" - mondta az edző, hozzátéve, hogy az utóbbi két évben a Barcának sikerült a Madrid fölé kerekednie, de a drukkerek a mostani diadalnak csak akkor örülhetnek majd igazán, ha sikerül a címvédés. "Azért pár napig most is élvezhetjük a győzelmet" - mosolygott Guardiola.

5-0 - tizenhat év után újra

A hétfői előtt utoljára 1994-ben tudott hazai pályán ilyen nagy arányú diadalt aratni a Barcelona, akkor a Johan Cruyff vezérelte együttes a brazil Romário mesterhármasának is köszönhetően nyert 5-0-ra. Azon a mérkőzésen Guardiola végig a pályán volt.

Guardiolával a kispadon nem először szórta meg a Barca a Realt, ugyanis 2009 májusában 6-2-re győzött idegenben. A mostani győzelem annyiból talán értékesebb, mint a tizenhat évvel ezelőtti, hogy a mostani Real Madrid erősebbnek tűnik, mint az 1994-es, amely akkor csak negyedik helyen végzett, míg a jelenlegi csapat a rangadó előtt egy ponttal még jobban is állt, mint a Barca. 1994-ben a katalán csapat bajnok lett.

Az 1994-es meccsen Guardiola is ott volt a pályán:


1994. január 8., Primera División, 18. forduló:
FC Barcelona - Real Madrid 5-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
v.: Urío Velázquez
FC Barcelona: Zubizarreta - Ferrer, R. Koeman, Nadal, Sergi, Bakero (Iván Iglesias, 75.), Guardiola, Sztoicskov (M. Laudrup, 47.), Amor, Romário, Goicoechea. Edző: Cruyff.
Real Madrid: Buyo - F. Llorente, Alkorta, Sanchís, Lasa, Míchel, Prosinecki, Milla (Butragueno, 55.), Luis Enrique, Zamorano, Alfonso (Hierro, 24.). Edző: Floro.
gól: Romário (24., 56., 81.), R. Koeman (47.), Iván Iglesias (86.).


Villa: Semmit nem nyertünk még meg

David Villa - az ezúttal gólképtelen Lionel Messi két fantasztikus passzát gólra váltva - kétszer volt eredményes, így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kiütéssel nyerje meg a meccset a Barca. A Valenciától 40 millió euróért megszerzett világbajnok nagyon örül a győzelemnek, de úgy véli, korai lenne már most címvédésről beszélni. "Nagyon fontos győzelmet arattunk, s a végeredményen kívül az is tetszik, ahogyan nyertünk, többet nem is kívánhatnék. Két ponttal vezetünk, de folytatnunk kell a kemény munkát, mert még csak november van. A mérkőzés előtt tudtuk, hogy még semmi nincs veszve, most is tudjuk, hogy semmit nem nyertünk még meg, csak egyetlen mérkőzést. Előnyben vagyunk, de nem szabad megállnunk."

Forrás: AFP
Villa tette kiütésessé a diadalt

A Real középpályása, Xabi Alonso hasonlóan fogalmazott, mint Villa, pedig ő a vesztes oldalon állt. "Nem gondoltuk, hogy ez lesz a vége, de sok van még hátra a bajnokságból" - mondta az egykori liverpooli kedvenc az AS-nek. "A hazaiak megkönnyítették a saját dolgukat azzal, hogy hamar betaláltak, majd a második góljukat is gyorsan megszerezték. Nem könnyű a helyzetünk, de tanulnunk kell a hibákból."

Guardiola duplán örülhet a kiütéses győzelemnek, hiszen Spanyolországban pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény számít, és elég csekély a valószínűsége annak, hogy a Real Madrid 2011. április 17-én több mint öt góllal legyőzi majd a Barcelonát.

Még a Bayern-drukker is barcás lett

A Real Madrid magyar szurkolói oldalának fórumán nem egységes a drukkerek álláspontja, volt, aki úgy döntött, az ötgólos vereség után leissza magát, volt, aki lemondóan csak annyit jegyzett meg, nem ártott volna egy kicsit focizni, és olyan is volt, aki csak annak örült, hogy a meccs végén Sergio Ramos sportágat váltott, és mindenkibe belekötött, aki a közelben járt.

Mourinhót és a játékosokat a vereség ellenére sem bántotta a nagy többség, a nagyon sima Barca-győzelem okait persze mindenki boncolgatta, a realisták elintézték annyival, hogy Messiék kiemelkednek a mezőnyből, az összeesküvéseket gyártók között pedig az is felmerült, hogy a katalánok a világ előtt járnak doppingolásban.

A barcások legnagyobb hazai oldalán érthetően eluralkodott az eufória, a csapatot dicsérő jelzők kiosztásában egymást múlják felül a fórumozók, akik kárörvendően írnak Mourinhóról, aki korábban az ezúttal duplázó Villát szidta, és azt nyilatkozta, hogy a Barcelona ellenfelei nem veszik túl komolyan a meccseket. Megkapta a magáét Sergio Ramos is, de a Reallal jóval kevesebbet foglalkoztak a barcások, a legviccesebb beírást a Gura nevű felhasználó követte el, aki azt írta, "Bayern-szurkoló voltam 11 évig, ideje továbblépni, elég volt! EZ A CSAPAT! BARCA".