Vágólapra másolva!

Forrás: EPA
Jogos F. de Boer és Saviola öröme: negyeddöntős a Barca Fotó: EPA

A Barcelona számára egy pont is elég lett volna az "üdvösséghez" a Leverkusen ellen, de kevesen fogadtak volna arra, hogy a teljesen szétesett Bayer ellen a katalánok nem szerzik meg mind a három pontot. A német csapat szokás szerint pihentette legjobbjait, hiszen a BL a gyógyszergyáriak számára csak amolyan szükséges rossznak számít, és Thomas Hörster mester leginkább a kísérlezetésre használta a találkozót: a védelemben például a megszokott négy ember helyett csak három főből állt, és a klasszikus középhátvéd plusz két emberfogó felállásban lépett pályára.

Az első negyedórában úgy tűnt, hogy működik a dolog, hiszen a hazaiak nem tudtak helyzetet kidolgozni, ellenben a vendégek kétszer is vezetést szerezhettek volna. A sérüléséből visszatért Dimitar Berbatov azonban rossz szokásához híven mindkét lehetőséget kihagyta, mentségére legyen mondva, hogy az elsőnél a Barca védője, Patrik Andersson meglehetősen kezezésgyanúsan mentett a gólvonalon.

A katalánok sokkal hatékonyabban futballoztak, ők már az első helyzetüket kihasználták Javier Saviola révén, és innentől kezdve már az előre várt forgatókönyv szerint zajlott a meccs: a Barcelona támadott, a Leverkusen pedig - sokszor teljesen fejetlenül - védekezett. Miután a második félidő elején a hazaiak egy szögletet követően tovább növelték előnyüket (jellemző a Bayer balszerencséjére, hogy Frank de Boer fejese egy védőről, Kleinéről került a kapuba), teljesen ellaposodott a találkozó: a Leverkusen nem tudott, a Barcelona pedig nem akart többet nyújtani. A hazaiak elérték céljukat, bejutottak a legjobb nyolcba, a németeknek pedig már csak egy meccset kell kibírniuk a BL-ben.

Internazionale - Newcastle 2-2
Barcelona - Leverkusen 2-0

A barcelonai találkozó tehát nem hozott túl sok izgalmat, ellenben a csoport másik mérkőzése igazi klasszikus, az idei kiírás talán legjobb összecsapása volt. A Newcastle United láthatóan győzelmi célokkal lépett pályára Milánóban az Inter ellen, amelynél egyedül Cristian Vieri tartózkodott a csatársorban, de ez egyáltalán nem jelentette azt, hogy a hazaiak feladják a támadások lehetőségét. Sőt: ez előrevezényelt Emre már az első percben vezetést szerezhetett volna, ám nagy helyzetben fölé bombázott.

Pár perccel később a Newcastle perui középpályása, Nolberto Solano döngette meg a kapufát, és innentől kezdve egyetlen másodpercre sem volt megállás: a csapatok egészen elképesztő iramban futballoztak, felváltva adódtak a helyzetek a két kapu előtt, bár a vendégeknek valamivel több lehetőségük volt, és megérdemelten szereztek vezetést.

Menetrend, eredmények/sport/focivilag/bl/20021115amasodik2.htmlCsoportállások/sport/focivilag/bl/20021115amasodik1.htmlSMS-ben a BL-ről/o-mobil/hirek/20021206smsben.htmlNem érdektelen a BL?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=20592BL-magazin 2002/03http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=52057

Mindezt a szünet után Vieri szinte azonnal kiegyenlítette (a Serie A góllövőlistáján az élen álló csatárnak ez volt az első találata a BL jelenlegi kiírásában), de Shearer megint extázisba hozta a Milánóba is ellátogató, mintegy tízezer angol fanatikust. Az Inter ekkor már két csatárral támadott, Hector Cúper mester ugyanis beküldte a fiatal Obefami Martinst, de az egyenlítő találat egy védő, Iván Córdoba érdeme volt.

A hazai együttes a második egyenlítő találatot követően már inkább csak arra ügyelt, hogy megőrizze az eredményt, és ezzel egypontos előnyét, és egy kicsit fel is forrósodott a hangulat, de a játékvezetőnek tökéletesen sikerült kézben tartania a meccset néhány jókor kiosztott sárga lappal.

Az olaszok tehát saját kezükben tartják a sorsukat, az utolsó játéknapon "csak" győzniük kell Leverkusenben, ami nem is tűnne nehéz feladatnak, ha a csapatnak lennének csatárai. Ám mivel Vieri meglehetősen bután, egy labdaelrúgás miatt begyűjtötte második sárga lapját, és így nem játszhat a Bayer ellen, nagy kérdés, hogy ki szerepel majd a támadósorban a jövő héten.