Vágólapra másolva!

Eseménydús nyár az AEK Athénnál

A görög labdarúgás mindig is bővelkedett a különös történésekben, de az idén nyáron az AEK Athén szurkolói még a szokottnál is eseménydúsabb időszakot éltek meg.  A klubnál alig több mint egy hónap alatt volt két tulajdonosváltás és egy edzőcsere, miközben négy új futballista is érkezett.

Az AEK Athén tulajdonosai az elmúlt három évben a holland Netmed és az angol ENIC nevű cégek voltak - utóbbi meglehetősen ismert a nemzetközi labdarúgásban, hiszen a Tottenham Hotspur és a Rangers FC is az érdekeltségi körébe tartozik. A görög egyesület azonban már korántsem volt olyan jó üzlet a társaság számára, mint a másik kettő, így nem keltett meglepetést, amikor június elején képviselője bejelentette: egy görög üzletember, bizonyos Alekszandrosz Szklavenitisz megvásárolta a klub részvényeink 51 százalékát, és így fő tulajdonossá lépett elő.

A Hercules Marine Services nevű tengerhajózási vállalat vezetője azonban az elkövetkező hetekben egyetlen fillért sem fektetett be a klubba, és kiderült róla, hogy egyáltalán nem olyan gazdag, mint ahogy saját magát beállította. A klub azonban ennek ellenére sem maradt az ENIC tulajdonában, mert egy másik cég, az Ippoventure nevű, közúti szállítással foglalkozó vállalat megvásárolta a részvények 33 százalékát. A klub új elnöke is ennek a cégnek a menedzsmentjéből került ki Filon Antonopulosz személyében.

Időközben más személyi változások is történtek az egyesületnél. A bajnokság végén a kispadon az egyesület élő legendája, Toni Szavevszki ült, akit azután kértek fel a csapat irányítására, hogy Jannisz Patiakakisz lemondott posztjáról. A macedón futballista azonban semmilyen edzői végzettséggel nem rendelkezett, ezért amolyan tanácsadóként a holland Eugen Gerardot is kinevezték mellé. A bajnokság végeztével Szavevszkire már nem tartottak igényt, ám meglehetősen gáláns módon felajánlották neki, hogy a klub költségén végezzen el egy edzői kurzust, amit azonban ő nem fogadott el. A vezetőedzői pozíciót Gerardnak akarták felajánlani, ám ő, szolidaritást vállalva Szavevszkivel, ugyancsak lemondott. Ezt követően szóba került az ukrán Oleg Blohin neve is, de a végső megoldás a portugál Fernando Santos lett, aki korábban az FC Portónál dolgozott.

Eközben a klub persze igyekezett megerősíteni keretét, és az elmúlt hetekben több, nemzetközileg is ismert futballista érkezett az egyesülethez. Az első közülük a paraguayi Carlos Gamarra volt, akit a brazil Flamengótól sikerült megszerezni. Ez persze nem volt egyszerű, nem mintha a Fla nem lett volna hajlandó megválni a védőtől, hanem azért, mert Gamarra meglehetősen magas fizetést szeretett volna kiharcolni magának. A hírek szerint minimum évi 1,75 millió fontos bérre tartott igényt, míg az AEK ennek csak a felét lett volna hajlandó kifizetni. Végül sikerült megegyezniük 1,2 millióban.

Ugyancsak a védelmet erősíti a francia Éric Rabesandratana, akit a Paris Saint-Germaintől szerződtettek a görögök. A gall futballista bemutatásakor maga is elismerte, hogy nem tud valami sokat a hellén labdarúgásról, de a tárgyalások alatt nagyon komoly klubnak ismerte meg az AEK-t. Ha az igazolásokat nézzük, akkor ez mindenképpen igaz az egyesületre nézve, hiszen a klub pár nappal később megszerezte a lengyel Grzegorz Mielcarskit is, és szó van még az iráni Ali Daei szerződtetéséről is.

Korábban:

UEFA-kupa: Mini állam, maxi eredmény