Vágólapra másolva!
Szombaton a Newcastle és az Arsenal még nem bírt egymással az FA-kupa negyeddöntőjében, és így még egyszer meg kell mérkőzniük, a vasárnapi találkozók közül azonban egyik sem hozott döntetlent, vagyis három együttes helye már biztos a legjobb négy között. A Chelsea nemes bosszút állt a Tottenhamen a ligakupa elődöntőjében elszenvedett vereségért, a Middlesbrough átlagos teljesítménnyel is simán verte az egyre mélyebbre süllyedő Evertont, a Fulham pedig idegenben győzte le a másodosztályú West Bromwich Albiont.

A Middlesbrough együttese fennállása során eddig egyszer jutott be a legjobb négybe az FA-kupában, és akkor még Juninho és Ravanelli futballozott a gárdában. A jelenlegi csapatban nincsenek ilyen világsztárok, de az Everton ellen még ez a Boro is túl erősnek bizonyult.

Azt senki sem várta a liverpooli együttestől, hogy hevesen támadni fog, de a stolverkosok minden előzetes elképzelést alulmúlva csakis a védekezéssel törődtek. Egészen 35 percig úgy tűnt, hogy támadójáték nélkül is kiharcolhatják az újrajátszást, hiszen védelmük tökéletesen zárt, ekkor azonban a kapus Steve Simonsen és az olasz védő, Alessandro Pistone összehozta a hazaiak vezető találatát: a hátvéd és a portás egymásra várt, így Noel Whelan közbeugrott, megszerezte a labdát, és az üres kapuba gurított.

Miközben a vendégek még mindig azon töprengtek, hogy miként kaphattak egy ilyen "amatőr" gólt, jött a második találat: Alen Boksic okos emelése még kijött a felső kapufáról, de a szlovák Németh Szilárd a hálóba fejelte a kipattanót.

Még mindig az első félidőben jártak a csapatok, amikor harmadszor is megzördült az Everton hálója, mégpedig kísértetiesen hasonló körülmények között, mint a második esetnél: megint Boksic lépett ki, lövését ezúttal a kapus ütötte éppen Paul Ince elé, aki közelről nem hibázott. Ezzel el is dőlt a továbbjutás kérdése, mert az Evertonból nem hogy három, de egy gól sem "nézett ki".

A szünet után helyzetei ugyan akadtak a liverpooliaknak, de képtelen voltak a szépítésre: úgy tűnik, szomorú időszak vár a szurkolóikra.

Fotó: EPA
A veterán csatár, Teddy Sheringham hiába segített be a védekezésben, Gallas gólját ő sem tudta megakadályozni

A hazaiak még a szünet előtt kiegyenlíthettek volna, ám Les Ferdinand fejese a kapufáról pattant vissza, és a második játékrész elején két egyéni hiba megpecsételte a sorsukat. Előbb Dean Richards spekulált a lesre, ám az izlandi Eidur Gudjohnsen szabályos pozícióban vehette át a labdát, kapura tört, majd rendkívül szemtelen módon a portás lába között gurított a hálóba.

Nem sokkal később Tim Sherwood veszítette el a labdát saját tizenhatosa előtt, Graeme le Saux szerelte, majd kilőtte a jobb alsó sarkot. A balhátvéd egyébként kiválóan futballozott, és mivel a szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson is a lelátón ült, esélyei alaposan megnőttek volna a válogatottba kerülésre, ám az utolsó percekben (amikor már 0-4 volt az állás) teljesen feleslegesen kiállíttatta magát, karrierje során nem először. Ezzel együtt a Chelsea drukkerei térhettek haza boldogabban, hiszen együttesük bejutott az elődöntőbe.

A Fulham rajongói is elégedettek lehettek, hiszen kedvenceik a West Bromwichot győzték le 1-0-ra. Márpedig a másodosztályú együttes veszélyes ellenfélnek ígérkezett, hiszen korábban két élvonalbeli csapatot, a Leicestert és a Sunderlandet is elbúcsúztatta. A hazaiak most is alaposan megnehezítették felsőbb osztálybeli ellenfelük dolgát, de végül be kellett hódolniuk a londoni csapatnak, amely természetesen francia koprodukciónak köszönhetően jutott tovább: Staed Malbranque szabadrúgását Steve Marlet fejelte a kapuba. A Fulham kezdő csapatában egyébként öt gall foglalt helyet.

Annak ellenére, hogy a szombati 1-1 után csak jövő vasárnap játsszák újra a Newcastle United-Arsenal mérkőzést, már elkészítették kupa elődöntőjének párosítását.

Az április 14-én sorra kerülő találkozók:
Middlesbrough - Newcastle vagy Arsenal
Fulham - Chelsea

Korábban: