Társoldalunk:

A Feyenoord nyerte az UEFA-kupát 

A Feyenoord lett az UEFA-kupa idei győztese, miután egy rendkívül durva, izgalmakban és szép gólokban gazdag mérkőzésen 3-2-re legyőzte a 31. perctől emberhátrányban játszó Borussia Dortmundot. A holland klub 28 év után hódította el ismét a trófeát.

A mérkőzés előtt ismeretlenek rálőttek arra a vonatra, amely a Borussia Dortmund szurkolóinak egy csoportját szállította Hollandiába. Az utasok közül senki nem sérült meg, és a becsapódások nyomát sem találták. A németeket kísérő rendőrök két embert láttak a sínek mellett, akik összesen három lövést adtak le a szerelvényre. Az elkövetőkről és fegyvereikről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

A rotterdami döntő változatos, remek iramú, ugyanakkor rengeteg szabálytalansággal tarkított játékot hozott. Az első játékrészben többet támadott a hazai csapat, s úgy tűnt, hogy a pályafutásától drámaian búcsúzó Kohler kiállítása, valamint Van Hooijdonk két találata megpecsételi a Dortmund sorsát. A második félidőben azonban 10 emberrel is erőteljesen támadtak a németek, de erejükből csak a szépítésre tellett.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A mérkőzés hőse, a két gólt szerző Van Hooijdonk az UEFA-kupával
UEFA-kupa, döntő:
Feyenoord - Borussia Dortmund 3-2 (2-0)
Rotterdam, 61 000 néző
vezette: Vítor Manuel Melo Pereira
Feyenoord: Zoetebier - Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa - Bosvelt, Tomasson, Ono (De Haan, 85.) - Kalou (Elmander, 76.), Van Hooijdonk, Van Persie (Leonardo, 64)
Dortmund: Lehmann - Evanilson, Wörns, Kohler, Dede - Reuter, Rosicky, Ricken (Heinrich, 70.) - Ewerthon (Ado, 62.), Koller, Amoroso
gól: Van Hooijdonk (31. - tizenegyesből, 40.), Tomasson (50.) illetve Amoroso (46. - tizenegyesből), Koller (58.)
kiállítva: Kohler (31.)
sárga lap: Rzasa (23.), Paauwe (46.) Van Persie (64.), De Haan (85.), illetve Amoroso (49.), Dede (53.), Rosicky (66.)

11. perc: a kapujábó kimozduló Lehmann felszabadítás helyett Onót hozta játékba, ám a japán játékos jócskán az üresen maradt kapu mellé emelt. 

15. perc: Rosicky játszotta magát tisztára a tizenhatos bal sarkától indulva, majd 12 méterről jobbal a kapus kezébe lőtte a labdát 

19. perc: Van Hooijdonk 25 méterről, szabadrúgásból jobbal mesterien csavart el a dortmundi sorfal fölött, a labda a dermedten álló Lehmann mellett a jobb oldali kapufát találta telibe. 

27. perc: egy dortmundi kontra végén a balösszekötő helyén megiramodó Ewerthon nagyszerűen tálalt a másik oldalon érkező Evanilson elé, aki 11 méterről a védőktől szorongatva a kapu fölé tüzelt.

31. perc: hamar befejeződött Jürgen Kohler utolsó mérkőzése: a futballpályafutásától az UEFA-kupa döntőn búcsúzó veterán védő hátrafelé próbált cselezni, ám Tomasson elvette tőle a labdát a tizenhatoson belül, mire a kétségbeesett német leteperte. A játékvezető tizenegyest ítélt és kiállította Kohlert. A büntetőből az idei sorozatban már a hetedik gólját szerző Van Hooijdonk nagy erővel a jobb alsó sarokba vágta a labdát (1-0).

40. perc: Van Hooijdonk 21 méteres szabadrúgásból jobbal mértani pontossággal csavart a jobb alsó sarokba (2-0)

46. perc: a lehető legjobban kezdte a második félidőt az emberhátrányban játszó Dortmund. Paauwe ugyanis a tizenhatoson belül lerántotta Ewerthont, a bíró pedig büntetőpontra mutatott. A tizenegyesből Amoroso a balra mozduló kapus mellett a jobb sarokba helyezett (2-1). 

50. perc: Tomasson lépett ki a leshatáron, majd 16 méterről jobbal a jobb alsó sarokba lőtt (3-1).

58. perc: és a Dortmund nem adta fel. Egy a holland védők által kifejelt labdát Koller a kaputól 24 méterre mellel megszelidített, majd jobbal óriási gólt zúdított a jobb felső sarokba (3-2).

59. perc: Ono szöktette Van Hooijdonkot, aki 10 méterről próbálkozhatott, de Lehmann lábbal hárított.

89. perc: Lehmann már másodszor futott fel a holland kapu elé, ezúttal azonban nem volt szerencséje, a labda a Feyenoordhoz került, ám Leonardo 58 méterről  az üres kapu mellé emelt. 

Ajánlat:

Kannabisz a Feyenoord-csatár szervezetében

Korábban:

Fórum:

Ki nyeri az UEFA kupát?