Vágólapra másolva!
A cseh bajnokságban jelenleg rengeteg olyan futballista szerepel, aki az előző pontvadászatban még idegenlégiósként kereste kenyerét. Az egyik ilyen labdarúgó a Banik Ostrava középpályása, Martin Cízek, aki négy és fél éves németországi légióskodás után tért vissza, és a második fordulóban az FK Teplice ellen két gólt szerzett.

Cízek Ostravában látta meg a napvilágot 1974. június 9-én. A helyi csapatban, a Baníkban ismerkedett meg a játék alapjaival, és már igen fiatalon, az 1992-93-as szezonban bemutatkozhatott az akkor még csehszlovák első osztályban, nyolc mérkőzés erejéig. A következő évben már valamivel több lehetőséget kapott, míg az 1994-95-ös bajnokságra csapata meghatározó játékosa lett. Ekkor ugyanis már huszonhat találkozón lépett a pályára, és négy gólt is szerzett.

A következő idény még sikeresebb volt a számára, hiszen mérkőzéseinek számát eggyel, míg góljainak számát öttel tudta növelni. Az 1996-97-es bajnokság első felét még Ostravában játszotta végig, hét gólt szerezve, de 1996 decembere több fontos változást is hozott az életében. A két fővárosi klub, a Slavia és a Sparta közül az utóbbi kérésének mondott igent, és Prágába igazolt. December 12-én pedig a válogatottban is bemutatkozhatott Nigéria ellen a marokkói Hasszán-kupán.

A prágai gárdába hamar beilleszkedett, hiszen csak egy találkozóról hiányzott a tavaszi szezonban, és három góllal segítette hozzá csapatát a bajnoki diadalhoz. A következő bajnokságban ugyancsak csillogott, hiszen ekkor ötször volt eredményes, és ebből három alkalommal is győztes találatot szerzett. A Sparta ismét megnyerte a bajnokságot, de a Bajnokok Ligájába nem jutott be, és az UEFA-kupa első fordulójában is kiesett a Real Sociedad ellen, bár Cízek itt is szerzett gólt. A hazai pontvadászatban azonban továbbra is remekül szerepeltek, és az első helyen zárták az őszt.

Cízek azonban nem maradt Csehországban, hanem elfogadta a müncheniek 1,2 millió márkás ajánlatát, és Bajorországba költözött. Eleinte jó vételnek bizonyult, hiszen bemutatkozása alkalmával a mezőny legjobbja volt, csapata 4-1-es győzelménél a Frankfurt ellen három gólt is előkészített remek beadásaival. A münchenieknél eleinte meghatározó játékos volt, ám a 2000-2001-es szezonban már egyetlen találkozón sem kapott bizonyítási lehetőséget, és a bajnokság közben el is adták az Unterhachingnak. A bajor egyesülettel előbb kiesett az élvonalból, majd miután a nyáron az sem volt biztos, hogy a klub elindulhat-e a másodosztályban, így inkább hazaigazolt a Banik Ostrava csapatába.