Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa első fordulójában három magyar csapat is érdekelt volt: a Ferencváros 4-0-ra győzött az Üllői úton a török Kocaelispor ellen, a Zalaegerszegnek viszont nem volt szerencséje az NK után a másik zágrábi csapat, a Dinamo ellen, ugyanis Bozsik Péter együttese 6-0-s vereséget szenvedett a horvát gárda otthonában. Az Újpest három góllal kikapott Franciaországban a Paris St. Germaintől.

A Ferencváros már az első félidőben eldönthette volna a továbbjutást, de a harmadik és negyedik találatát végül csak akkor szerezte, amikor jobbára inkább a törökök rohamoztak. A négygólos előny megnyugtatónak tűnik a visszavágóra.

UEFA-kupa, első forduló, első mérkőzés:
Ferencváros - Kocaelispor (török) 4-0 (2-0)
Üllői út, 5000 néző
vezette: Ivanov (orosz)
Ferencváros: Szűcs L. - Vukmir, Dragóner, Gyepes - Kriston, Lipcsei, Kapic (Cheregi 77.), Szkukalek - Gera, Tököli, Leandro (Szili 64.).
Kocaeli: S. Ahmet - Engin, Faruk (B. Ugur 35.), Nuri, Volkan (Cenker Aziz 79.) - A. Jordanov, Ivanov, A. Ahmet, Serkan (Emrah 46.) - Cem Sinan, Hüseyin.
gól: Tököli (9., 89.), Lipcsei (29.), Dragóner (75.)

Hajrá Fradi!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=26900

Gondtalan első után gondatlan második félidőt produkált a Ferencváros, ám a zöldek így is jelentős előnnyel utazhatnak az izmiri visszavágóra. A jelek szerint mély nyomokat hagyott a ferencvárosi szurkolókban az újpesti vereség, s hogy immáron négy mérkőzés óta nem tudtak nyerni a zöldek, hiszen a szerda este mindössze ötezer néző jelent meg az Üllői úton. Igaz, a vendég törökök is 600 drukker érkezését ígérték, ezzel szemben jó, ha két tucat félholdas futballhívő helyet foglalt a szektorban, a többiek feltehetően "elvesztek" a hangulatos pesti estében.

Az orosz Ivanov sípjelére aztán a Fradi lendült támadásba, Vukmir hét méterről kevéssel fejelt fölé, a tizedik percben pedig már csupa dal volt a ferencvárosi aréna, ekkor Gera ügyesen fejelt Tököli elé, aki bal belsővel a török kapus lábai között helyezett a hálóba (1-0). A 18. percben Tököli zseniális cselekkel "rajzolta meg" a vendég bekkeket, majd Gera fejére varázsolta a labdát, utóbbi azonban négy méterről mellé bólintott. Nem volt megállás: újfent Gera fejelt, aztán Kapic durrantott alig mellé, majd Lipcsei Péter kényszerítőzött Tökölivel s a pontosan visszakapott labdát a jobb alsó sarokba lőtte (2-0). A szép gól után folyamatossá vált a lelátói éneklés, ami Hüseyin löketénél pillanatokra abbamaradt, ám Szűcs látványosan védett.

Szünet után a hazai ultrák költséges füstbomba-eregetésbe kezdtek, félreértés ne essék, nem a fanatikusok befektetése, hanem föltehetően az UEFA bírsága rúg majd nagyobb összegre. Később kiderült, a lelkes várakozásnak is nagyobb volt a füstje, mint a lángja, mert a törökök léptek fel kezdeményezőbben, és a zöldek a második félidő első negyedórájában át sem lépték a félpályát. Amikor viszont átértek, Tököli rögtön helyzetbe került, de Sahin hárította a hazai center közeli emelését.

Ettől függetlenül nehéz volt eldönteni, az első félidőben a törökök titkolták-e ügyesen, hogy tudnak elevenebben futballozni, vagy a Ferencváros pilledt el 45 percnyi villogásától. A 68. percben a hazai kedvenc, Szűcs Lajos hozta a frászt kedvelőire, egy 25 méteres lövés után ugyanis kicsúszott a labda a kezeiből - szerencséjére szöglet lett a bakiból. A 75. percben még nagyobb adományként értékelték a Fradi-drukkerek, hogy Lipcsei szögletéből Dragóner bombázott a kapu közepébe (3-0). Az addig mutatott játék ugyanis nem utalt az előny növelésére, hát még az újabb gólra: Gera szerzett labdát, végigrobogott a vendégtérfélen, önzetlenül Tököli elé passzolt, aki belőtte második gólját (4-0). A lefújást követően legális és jogos tűzijáték ünnepelte a zöldek fölényes sikerét.

Garami József (FTC): "Nagyon örülök, hogy gólképesek voltunk ma este, továbbá annak is, hogy a helyzeteink zömét sikerült értékesítenünk. A második félidő elején megmutatta a török csapat, hogy remek futballistákkal rendelkezik, ekkor nehéz perceket éltünk át. Éreztem, a mindenáron gólt szerezni akaró török csapat talál be, vagy mi növeljük az előnyt. Boldogságomra utóbbi variáció jött be, de a 4-0 dacára is nagyon nehéz visszavágóra számítok."

Hikmet Karaman (Kocaelispor): "Szerettünk volna legalább egy gólt szerezni, hogy a visszavágóra maradjon esélyünk, ám gyorsan kétgólos hátrányba kerültünk. Ráadásként - sérülések miatt - a szünetben két védőnket is kénytelen voltam lecserélni. Ennek ellenére jól kezdtük a második félidőt, mindenképpen szerettünk volna betalálni a ferencvárosi kapuba, mégis mi kaptunk újabb gólokat. Összességében azt kell mondanom, reális eredmény született, gratulálok kollégámnak, remek csapata van, s nekem személy szerint a csatárok, Tököli és Gera játéka tetszett."

Bánki József