Vágólapra másolva!
Újpesten van most gond bőven. Nem elég, hogy a támogatók közül "elpártolt" a Megyeri útról a Magyar Posta és a Magyar Villamos Művek, a Fradi elleni rangadón történt botrány miatt két bajnokit kénytelen zárt kapuk mögött rendezni az Újpest. Ráadásként pedig egymillió forintot kell fizetnie a lila-fehér klubnak, mindezek tetejében pedig Párizsban (0-3) és Siófokon (2-3) is vereséget szenvedett az együttes.

Utóbbi fellépés ügyében azonban még nem dőlt el, hogy óvást nyújt-e be a klub, hiszen a balatoni mérkőzés 93. percében, 2-2-es állásnál két labda volt benn a pályán, s ilyen esetekben a játékvezető általában megszakítja a játékot, és feldobással folytatódik a meccs. Ám ez elmaradt, majd a Siófok a beívelést követően megszerezte a győztes találatot. Egyelőre tanakodnak az elöljárók az esetleges óvást illetően, hiszen prominens játékvezetők úgy nyilatkoztak, hogy manapság - amikor a múlttal ellentétben és a játék gyorsítását elősegítendő nem csupán egy labdával, hanem olykor nyolc-tízzel is zajlanak a mérkőzések -, nem minden esetben kell a bírónak megszakítania a pályán történő eseményeket.

Konkrétabban: a siófoki esetről azt mondják az egykori neves sípmesterek, hogy a lelátóról bedobott labda nem zavarta egyik csapat játékosait sem, amit szerintük a visszajátszások is igazoltak, így felesleges lenne az újpestieknek megóvni a derbit. Tény, hogy a konkrét szituációról nem rendelkezik külön a szabálykönyv, ezért a játékvezető kompetenciája megítélni az adott helyzetet. Bodnár István, az Újpest technikai vezetője arról tájékoztatott, hogy még nem döntötték el véglegesen, postázzák-e a beadványt, és már csak azért sem kapkodnak, mivel - a mérkőzéstől számítva - nyolc nap áll a rendelkezésükre. Egy biztos, a végső döntést a kérdésben Gyulay Zsolt ügyvezető igazgató hozza meg, ám a jelek szerint a lilák elállnak az óvástól.

Horváth Ferenc még bízik a magyar futballban/sport/magyarfoci/20020924horvath.htmlHajrá Lilák!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=30889

Természetesen az esetről is, de legfőképpen csapata bukdácsolásáról megkérdeztük Szabó Andrást, az Újpest vezetőedzőjét is: "Az óvás ügyében a vezetőink döntenek, ám a magam részéről az esetnél is jobban bánt, hogy az első félidőben bűn rosszul futballoztunk Siófokon. Ekkor ellenfelünk akár 5-1-re is vezethetett volna, ami több mint tanulságos, igencsak bántó, még a fárasztó párizsi fellépés, majd az azt követő éjféli hazaérkezés tükrében is. A második félidőben aztán végre 'kiegyenesedtünk', de a hajrában, 2-1-es vezetésünknél nagy 'bravúrral' sikerült nem csupán az egyik pontot, de az egész mérkőzést elveszítenünk. Számomra nem kétséges, kevés vagány futballistával rendelkezünk, akik átéreznék, hogy mit jelent az Újpest mezében hétről hétre pályára lépni."

Bánki József