Vágólapra másolva!
Ha nem is az országos nyilvánosság kitüntetett figyelmével kísérve, de a későbbi kiugró eredmények reményével készül az U21-es és olimpia labdarúgó-válogatott. Pénteken Svédországban kezdi meg csoportjában az Eb-selejtezőket Róth Antal legénysége, az ellenfelek megegyeznek az A válogatottéval. A kontinensvetélkedő döntőjébe mindössze nyolc csapat kerül, a tíz csoportelső mellett a hat legjobb második kerül tovább, s az újabb párharcok után alakul ki az Eb-döntő mezőnye.

A 2004-es athéni olimpiára viszont még szigorúbb a kvalifikáció, hiszen oda csak három vagy négy csapat kerülhet ki. Nehéz széria előtt áll tehát az együttes, amely mögött az MLSZ és a MOB is teljes mellszélességgel felsorakozott. Hasonlóan nyilatkozott Róth Antal szövetségi szövetségi kapitány, aki elmondta: ötven ország nevezett a selejtezőkre, soha ennyien nem szerepeltek ebben a sorozatban.

A tréner a korábbi barátságos meccseken kiállított Szabics és Torghelle ügyében elmondta: a következő mérkőzések döntik el, hogy szakmailag és pedagógiailag miként sikerült hatnia a játékosokra, ő személy szerint azonban biztos abban, nem kell fegyelmeznie majd a futballistákat. Egyébiránt az UEFA ajánlásának megfelelően a piros lapot kapott futballistáknak az adott sorozatban kell egy mérkőzést automatikusan kihagyniuk, tehát az említett csatárok esetében ez barátságos fellépésekre vonatkozik.

A svédországi fellépésre utalva Róth Antal kijelentette: a hazaiak labdarúgói egytől egyig az élvonalban szerepelnek, tipikus északi stílusban, 4-4-2-es hadrendben játszanak, s a harcos labdaszerzést, az ütközések kierőszakolását, a kapu előtti fejjátékot alkalmazva próbálják a győzelmet megszerezni. A mieink az Alpok Adria-kupa megnyerésével - amit az olaszok és a horvátok megelőzésével sikerült elérniük - ugyancsak respektet szereztek maguknak, ám ahogy Róth Antal fogalmazott: a lengyel és a svéd csapat egyaránt kőkemény rivális, vagyis bravúr lenne a csoportelsőség. A tréner azonban kijelentette: "Nagy célunk, hogy meglepetést okozzunk. Természetesen kellemeset."

A szakember annyit elárult, hogy noha csapatában több külföldön is szereplő labdarúgó található, a védelemben akadnak leginkább gondjai, mivel az ott számításba vett jelöltjei nem mindig játszanak klubcsapataikban. Szabics Imréről ez nem mondható el, sőt a fiatal center immár stabil tagja a Sturm Graz együttesének. A fiatal csatár arra a kérdésre, hogy mennyire örülnek klubjában az U21-es csapatban való szereplésének, meglepő választ adott: "Nem igazán boldogok ettől, hiszen félnek, hogy megsérülnek a játékosaik. A produkcióról szóló tudósítást azonban elolvassák a másnapi lapokban, ennyire figyelemmel kísérik a szereplésünket."

Buzsáky Ákos, aki nyáron szerződött az FC Portóhoz, mást tapasztalt a portugál egyesületnél: "Nálunk büszkék arra, ha valakit meghívnak hazája válogatottjába. Sőt, az edző és a vezetők is együtt örülnek velem, hogy számítanak rám az U21-es csapatnál. Különben is jó szívvel jövök haza, de így még jobb érzés otthagyni a kenyéradóimat."

A magyar csapat pénteken 19 órakor Vasterasban lép pályára Svédország hasonló korú együttese ellen, azaz a Róth-alakulat megkezdi nagy menetelését, amelynek végcélja remélhetőleg az Eb-döntő, majd az athéni olimpia lesz.

Bánki József