Társoldalunk:

Gellei elégedett, Urbán szerint nyerhettünk volna

Az Angol Labdarúgó Szövetség az UEFA-hoz fordul, mivel a szombati, Szlovákia elleni Eb-selejtezőn Pozsonyban a hazai szurkolók rasszista bekiabálásokkal sértegették a vendégek két színesbőrű játékosát, Emile Heskey-t és Ashley Cole-t. "Megdöbbentő, hogy 2002-ben ilyesmi megtörténhet" - mondtaaz esetről Sven Göran Eriksson, az angolok svéd szövetségi kapitánya.

"Nemcsak a nézők egy része szidalmazott, hanem jól hallhatóan az egész hazai publikum" - nyilatkozott Heskey. "Félelmetes volt a hangulat, de megpróbáltam csak a játékra összpontosítani."

Az UEFA ezen a héten fogadott el egy tíz pontból álló tervet a stadionokban terjedő idegengyűlölet visszaszorítására. Ennek első lépéseként 20 500 euróra büntették a PSV Eindhovent, mert az Arsenal elleni Bajnokok Ligája-találkozón a holland szurkolók szintén rasszista rigmusokkal szidták a francia Thierry Henry-t.

Az FA-nak a pozsonyi meccs kapcsán saját szurkolói körében is lesz tennivalója. A szlovákok vezető gólja után a vendégdrukkerek megpróbáltak átmászni a hazai nézőkhöz, székekkel és különféle tárgyakkal dobálták meg őket. A rohamrendőrség ekkor bevonult az angolok szektorába, de az FA szerint túl szigorúan lépett fel. "Csak remélni tudom, hogy senki sem sérült meg. A helyzet emlékeztetett a Heysel-stadionban történtekre" - vélekedett Eriksson.

Brüsszelben 1985-ben 39 ember vesztette életét a Liverpool-Juventus BEK-döntő alatt kitört nézőtéri rendbontásban. Pozsonyban szombat hajnalban egy sörözőben két angol szurkoló sérült meg egy lövöldözés során. Az Eb-selejtezőt a vendégek nyerték 2-1-re.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK